Vikenborna mobiliserar igen

Nu organiserar vikenborna en ny namninsamling, för att ta reda på vad invånarna tycker om höga bostadshus på potatisåkern söder om Karlfältsvägen. Drygt åttio bybor samlades på Hemgården på onsdagen, för att sätta igång insamlingen.

Tove Maurtizon och Sara Berger engagerar sig för att bevara Vikens bykaraktär.

Tove Maurtizon och Sara Berger engagerar sig för att bevara Vikens bykaraktär.

Sara Berger deltog i medborgardialogen kring förslaget om Vikens centrum, som presenterades tidigare i år.

– Då var kommunen lyhörd, tillmötesgående och ville verkligen ha en bra diskussion med oss bybor, säger hon. Därför blev jag förvånad när förslaget för potatisåkern presenterades, med bostadshus på 4,5 våningar och en karaktär som passar in i en stadsmiljö, men inte i en by som Viken.

– Man kallar oss gärna nej-sägare och bakåtsträvare, men det stämmer inte. Jag har känt mig väldigt hoppfull de senaste åren, men man måste kunna utveckla byn på ett försiktigt sätt, utan att bygga på höjden.

Efter de massiva protesterna mot sexvåningshus för drygt tre år sedan, backade kommunen och sade att man tog protesterna och engagemanget i byn på stort allvar. Då satsade motståndarna mot förslaget sammanlagt 20 000 kronor på att dela ut frankerade kuvert, där byborna lätt kunde kryssa i och man var för eller emot förslaget och skicka in det till kommunen.

– De pengarna finns inte idag, sade Kjell Cronert, som höll i mötet. Därför måste vi nu gå runt och samla in namn istället. Det viktiga är att ta reda på vad vikenborna egentligen tycker.

Många vikenbor köade för att få listor och börja samla namn för och emot höga hus i byn.

Många vikenbor köade för att få listor och börja samla namn för och emot höga hus i byn.

Tove Maurtitzon organiserar namninsamlingarna och var glatt överraskad att så många kom till mötet.

– Det finns ett oerhört starkt engagemang i byn och det måste våra politiker lyssna på, säger hon. Höjden på husen är viktigt för byns karaktär och viktigt för byns invånare. Jag och många med mig vill inte ha en stadsbebyggelse i Viken.

Trots att det var meningen att mötet bara skulle organisera namninsamlingen, blev det ändå en viss debatt. Arrangörerna hade inte förväntat sig så en stor uppslutning och dessutom var moderata politiker på plats, som gärna ville diskutera planerna med byborna.

– Jag skulle vilja att vi diskuterade varför det behövs fyravåningshus i Viken, sade Margareta Ölwe, moderat ordförande i miljöutskottet. Jag var emot sexvåningshusen, men nu har kommunen lyssnat och presenterar ett bra kompromissförslag.

Byggnadsnämndens moderate ordförande Gustaf Wingårdh tyckte att byborna inte borde fokusera enbart på husens höjd.

– Det här har blivit som hela havet stormar, sade han. Nu startar vi ju från noll igen och inleder en demokratisk process. Där måste alla komma till tals och många av byns gamla vill stanna kvar, men flytta från sina hus till en lägenhet.

Efter mötet fortsätter diskussionen utanför Hemgården. Lars Ottosson är besviken på den uteblivna diskussionen.

Lars Ottosson och Margareta Ölwe hade hoppats på en bredare diskussion om vad Viken behöver.

Lars Ottosson och Margareta Ölwe hade hoppats på en bredare diskussion om vad Viken behöver.

– Jag hade velat ha en diskussion om konsekvenserna av de olika alternativen, innan man lämnar över frågan till någon sorts lokal enkät om höjd på husen, säger han.

Inte heller Margareta Ölwe var nöjd efter mötet.

– Vi måste lyssna på alla vikenbor, det här är bara en liten grupp som gör sin röst hörd. Och jag vill trycka på att det här inte är ett förslag enbart från Moderaterna. Alla partier är överens om det här och jag vill inte att detta leder till hets mot Péter Kovács eller Moderaterna.

Kjell Cronert, en av initiativtagarna till mötet, håller inte med om att man bara företräder den ena sidan.

– Det viktiga är att ta reda på vad vikenborna vill, säger han. Därför kan man både säga ja och nej till de höga husen i vår enkät.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Nya höghusplaner i Viken möter kritik

Få protester mot nytt förslag i Viken

Kurvigt & grönt genom Viken