Vart ska museet nu ta vägen?

SAMSUNG

Lokomobil på Kullabygens Lantbruksmuseum

Kullabygdens Lantbruksmuseum med alla sina ångmaskiner måste flytta. Krapperup vill chockhöja arrendet och ägaren och eldsjälen Fredrik Zackow ser ingen annan utväg.

– Gården vid Nyhamnsläge har mina förfäder brukat i 250 år, jag skulle bli sjunde generationen, men nu är det slut säger en förtvivlad Fredrik Zackow, 33, som driver museet, som varje år drar mängder av folk till bygden.

I ett enda slag skulle arrendet fyrdubblas enligt ett förslag från Krapperupsstiftelsens styrelse. När Fredrik ville ta över arrendet efter sin far Hans Zackow fick man besked från Stiftelsen att arrendet då måste ändras, jorden betalas för sig och byggnaderna för sig.

– Det skulle öka arrendet med 400 procent, något jag aldrig skulle klara, så jag lade ett motbud där jag släppte i stort sett all mark, säger Fredrik. Det gick inte ändå för det hade ändå blivit en fördubbling av arrendet. Helt hutlöst tyckte jag.

SAMSUNG

Amerikanare från 1930-talet

Lantbruksmuseet är landets mest levande lantbruksmuseum, allt fungerar; här finns sextio veterantraktorer, ett par hundra jordbruksmaskiner, lokomobiler, tröskor, stenkrossar och allt fungerar. Allt visas om man ringer och beställer tid, och årets högtid är ”Lantliv på farfars tid” nöst sista veckohelgen i september.

Det blir en utställning till i september 2016, men sen är det slut på Zackows gård.

– Det har tagit hårt, det blir ledsamt och tomt,men jag försöker komma igen på något vis och vill börja om från början

Därför har Fredrik hittat en liten gård utanför Jonstorp vartåt det lutar och dit alla maskiner efterhand i så fall ska flyttas. I sinom tid blir det ett nytt lantbruksmuseum, men det är lång väg att vandra.

– Jag hade ju invaggats i tron av den gamla stiftelsestyrelsen att jag skulle få fortsätta utveckla museet, därför spenderade jag en miljon på nya stora hallar de senaste fem åren. Nu är de pengarna förlorade.

Johan Sjövall är ordförande i Krapperupsstiftelsen och vi har bett honom om en kommentar.

– Jag kan kommentera pågående relationer som vi har med våra hyresgäster, men inte med andra människor, det blir konstigt. Jag kan bara säga att vi har ett jättebra förhållande med Hans Zackow och vi är jätteglada för honom och hans familj som har haft arrendet så lång tid och jag hoppas att han vill fortsätta vara arrendator säger Johan Sjövall.

Text och Bilder: Lasse Olsson