Varsel trots planerad produktionsökning

– Jag är förvånad över varslet, säger Tony Petersson, IF Metalls ordförande på Höganäs AB. Alla anställda upplever att de har fullt upp och behövs i produktionen och då är det svårt att förstå var man ska kunna skära.

Höganäs AB är idag utan jämförelse kommunens största privata arbetsgivare. Foto: Fredrik Göransson

Höganäs AB är idag utan jämförelse kommunens största privata arbetsgivare. Foto: Fredrik Göransson

Igår varslades 100 anställda på Höganäs AB i Sverige. Majoriteten av de berörda arbetar idag i Höganäs, där företaget har 730 anställda. I Halmstad arbetar ett hundratal.

– Vi ser över hela organisationen och därför kommer både tjänstemän och anställda inom produktionen att beröras, både här i Höganäs och i Halmstad, säger Ulrika Rask-Lindholm, pressansvarig på Höganäs AB.

I december fick företaget klartecken för en kraftigt ökad produktion, i och med att mark- och miljödomstolen sade ja till den miljöansökan som man arbetat med under flera år. Trots det vill man idag minska antalet anställda.

Hur går det ihop?

– Vårt miljötillstånd är avgörande för att vi ska kunna verka och utvecklas i Höganäs en lång tid framöver, säger Ulrika Rask-Lindholm. Det är en lång process som vi sällan gör och därför måste vi ta höjd för kommande förändringar som vi tror är möjliga.

Men metallordföranden har svårt att se sambandet mellan ökad produktion och färre anställda.

– Det är klart att det inte går ihop att vilja öka produktionen, samtidigt som man säger att antalet anställda måste minska, säger Tony Petersson. Höganäs AB är ju ett privatägt företag numera och privata ägare brukar kunna se mer långsiktigt på sin verksamhet än börsnoterade företag.

MBL-förhandlingarna kommer troligen starta redan nästa vecka och både företaget och facket vill få en så snabb process som möjligt.

– Min förhoppning är att ingen ska behöva gå, men nu startar förhandlingarna och då får vi se var vi landar, säger Tony Petersson. Förra gången personal blev uppsagd vände det väldigt snabbt och många fick komma tillbaka efter bara några månader.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri