Välkommen till paradiset

Du som nyligen flyttat till Höganäs har fått ett fint brev från kommunen, som hälsar dig välkommen till ”Paradiset Höganäs”.

Allt är helt fantastiskt i din nya hemstad – som spännande natur, ett enastående sportcenter, saluhallar med närodlade delikatesser, många och varierade restauranger, ett rikt kulturutbud och så vidare. Och som grädde på moset har Höganäs god ekonomi, fri parkering och bland de lägsta skatterna i Sverige!

Den tolvsidiga tidningen är fylld av positiv reklam för kommunens satsningar, samt en mängd annonser. Det politiska läget understryks av att det bara är tre partier som annonserar. Moderaterna med en halvsidesannons och allianskollegorna Centern och Folkpartiet med mindre annonser.

Var finns kommunens övriga politiska partier? Det är verkligen anmärkningsvärt att de lyser med sin frånvaro, när man från kommunens sida vänder sig till den som är nyinflyttad. Men det visar tydligt att det är moderat politik, med litet alliansstöd, som bedrivs i Höganäs.

Den nyblivna höganäsaren uppmanas att hämta sitt välkomstpaket i stadshuset och erhåller då en ”Paradisask” med många spännande överraskningar.

Paradispaketet för alla nyinflyttade i Höganäs

Paradispaketet för alla nyinflyttade i Höganäs

En nyinflyttad pensionär, som jag pratade med häromdagen, kände sig lite besviken på sitt inflyttningspaket. Där fanns inte mycket för henne. Hon var inte så intresserad av en röd badboll, ballong eller den tatueringsdekal de ledande politikerna smyckade sina bara kroppar med i PR-filmen “Made by Höganäs” i höstas.

Armbandet där man kan skriva sitt namn och sin adress kanske kan bli bra att ha längre fram när minnet sviker, men känns trots allt lika inaktuellt som fri skollunch eller den lilla förbandslådan med förenklat innehåll.

Kartorna med cykelvägar och naturupplevelser tyckte hon var bra och Kullamust samt små chokladbitar är ju alltid gott. En inbjudan till att gå på museet och fribiljett till en simtur i sporthallen är också bra även för pensionären.

Men man undrar över hur de tänker på kommunikationsavdelningen, som hittat på och jobbat fram detta startpaket för nyinflyttade, finansierat med skattemedel. Är det enbart borgerliga barnfamiljer man vänder sig till?

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff