Vad vill S i Höganäs?

– Vad vilja socialdemokraterna, frågade skräddaren August Palm i sitt första offentliga tal i Malmö den 6 november 1881. Efter drygt ett halvt sekel av – i ett internationellt perspektiv – exempellösa framgångar för en reformistisk socialdemokrati, har frågan på nytt blivit högaktuell.

1881 höll August Palm sitt första offentliga tal. Foto: Bertil Norlund

För snart 135 år sedan höll August Palm sitt första tal. Foto: Bertil Norlund

 

För att inga missförstånd ska behöva uppstå, så tänker jag inte falla det borgerliga gnällbältet på riksplanet i talet. Jag konstaterar här bara att det behövs en socialdemokratisk nystart, där ideologi och värderingar tillåts att ta större plats på bekostnad av krämarlösningar och ”varumärken”, såväl på riksplanet som i kommunerna.

Visst kan vi vara överens om att Höganäs är en på det hela taget bra kommun att bo och verka i. Men det finns sprickor även i ”paradisets” glättiga fasad, och det är den politiska oppositionens förbannade skyldighet att båda blottlägga dessa sprickor och att offensivt arbeta för att eliminera dem. Det är därför inte alls förmätet att som Susanne Ravani och Lennart Larsson efterlysa en politisk opposition värd namnet.

Nu råkar jag efter många år av samvaro med Lennart Nilsson på de politiska barrikaderna(!) veta att han är en både genuin och kompetent socialdemokrat. Flera års interna stridigheter skadade självfallet socialdemokratin, och det var helt rätt att gå ut med en särlista i 2010 års val. Den nya s-ledningen skapade ordning och arbetsro, vilket krävde både energi och eftertanke.

Men det kan knappast anses oförsynt att begära att ”smekmånaden” eller snarare ”smekåret” nu måste vara till ända och att Höganäs socialdemokrater på nytt måste stiga upp på barrikaderna, dock inte för att skrika, men väl för att höras.

Att höghus- och hamndebatter inte blivit några win-win-frågor för (S) beror sannolikt på att frågorna splittrade den borgerliga alliansen och är knappast något gångbart argument för att sänka svansföringen i den politiska debatten. Jag betvivlar inte att (S) nått visst inflytande i flera frågor, även om det är en S-ledd regering som krattat manegen både vad gäller äldreomsorgen och skolan.

Och Péter Kovács är förvisso ingen högerhök. Men han är en genuin moderat som – liksom ett växande antal andra moderater runt om i landet – vill glänta på dörren till Sverigedemokraterna, ett parti som så sent som i helgen hade tentakler i en högerextremistisk demonstration i Stockholm riktad mot flyktingar. Och den Péter Kovács jag känner och uppskattar som person, är ju begåvad nog för att inse värdet av att kunna binda upp socialdemokraterna på ett så tidigt stadium som möjligt i den politiska processen.

En levande demokrati kräver en öppen debatt där olika åsikter tillåts brytas mot varandra. Om Höganäs socialdemokrater drivs av en vilja att förändra samhället mot större jämlikhet och rättvisa så tillhör jag dem som ännu inte gett upp hoppet om att få se en vitalare och spänstigare socialdemokrati både på riksplanet och här i Höganäs kommun. Men det är sent på dagen.

– Släpp sargen och bli som Hulken, manar mediaprofilen Jan Scherman idag i ett öppet brev statsminister Stefan Löfven, som också han ibland har en tendens att sätta sitt ljus under skäppan.

Bäste Lennart, du behöver inte bli som Hulken, men släpp gärna Péter Kovács sarg och visa lite fighting- spirit. Vi är många som väntar på en socialdemokratisk Godot. Låt oss inte vänta förgäves.

Bengt Silfverstrand
Socialdemokrat – for ever

Läs även:

Höganäs saknar politisk opposition

Den som tiger samtycker

Lennart Nilsson ingen slugger