Uppslukande spänning

En högst läsvärd författare är engelsmannen Andrew Taylor. Han verkade inom många olika områden innan han 1981 blev författare på heltid. Han var båtbyggare, lärare, bibliotekarie och frilansredaktör, yrken som med all säkerhet berikat hans författarskap!

9789137134642

Alldeles speciellt förtjust är jag i Det blödande hjärtat från 2009.

Den utspelar sig i London på 1930-talet. Lady Lydia Langstone flyr från sin våldsamme make och tar sig till sin far, kapten Ingleby-Lewis. Lydias mor skilde sig från honom tidigt och Lydia känner honom inte. Han visar sig vara försupen och bor i ett nedgånget lägenhetshotell på Bleeding Heart Square.

Här utspelar sig en rad händelser i bokens nutid, parallellt får vi reda på vad som hände där fyra år tidigare. Detta genom en dagbok skriven av en Philippa May Penhow, som då ägde fastigheten på Bleeding Heart Square. Hon bara försvann efter att ha levt ihop med den mystiske Mr Serridge, som nu äger huset.

Jag skickade den här boken till en dotter som pluggade utomlands. Hon förbjöd mig att skicka sådana bra böcker – hon blev så uppslukad av den att hon flera gånger glömde gå av sitt förortståg på rätt station!

9789137136172

En annan av författarens böcker är Nattvandraren från 2010. Också denna bok utspelar sig i London – och i Cambridge – men nu är det 1780-tal.

John Holdsworth är huvudpersonen som genom en rad olyckor förlorat sin lille son, sin hustru och sin bokhandel. Olycklig och ruinerad får han ett erbjudande av en rik änka i Cambridge han inte kan motstå. Han ska undersöka vad som hänt hennes son Frank. Denne har studerat där, men är nu intagen på asyl som mentalt störd efter att ha sett syner och spöken.

John upptäcker att universitetet är en svårgenomtränglig värld. Här råder egna regler, uråldriga traditioner. Här finns slutna, hemliga sällskap och intriger. Allt detta gör hans arbete svårt och farligt.

Historisk spänningslitteratur är väl det Andrew Taylor skriver och det gör han fantastiskt bra!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie

Läs även:

 

 

Fler tjuvaktiga romaner att älska

Pärlor om tjuvar & tjuveri

Skärgårdsmagi & samiska jättar