Trettondagsyra i svinkallt Öresund

20160106_132033

Per Lindblad bland flaken

Iskallt nollgradigt och isflak i vattnet, men med glädje och lite småskrik hoppade minst tjugo i vattnet på trettondagen som traditionen bjuder. Väl uppe bjöds de på rykande varm glögg och beundrande tillrop från påpälsade åskådare, och bland dem Fyrens reporter.

Utan varm bastu hade kanske inte trettondagsdoppet lockat så många, men nu blev det fullt i bastun på både herr och damsidan.

20160106_131256 (Copy)

Lotta Larsson gillar Öresund mer än Fyrisån

Lotta Larsson kom ända från Uppsala på julbesöket hos morfar Christian Lassen och som vanligt blev det ett snabbt dopp.

-Härligt friskt vatten, det har vi inte i Fyrisån, så jag passar på när jag är i Höganäs, berättar Lotta som tycker att första doppet alltid är värst, men sen går det bra. Fast många simtag blir det ju inte, bara sekundsnabba dopp.

20160106_130450 (Copy)

Per Lindblad i sin fars simbyxor från 50-talet och Per Magnus Eriksson

Två gånger i veckan träffas lerbergarna Per Lindblad och Per Magnus Eriksson på Höganäs nya kallbadhus. Två vana badkompisar som inte skyr kylan. De hoppade i utan att ha värmt upp i bastun före. Och vad snackar man om när kroppen ångar?

-Det blir mycket ishockey, jag håller på Södertäljes SSK medan Per Magnus hela tiden snackar om Växjö Lakers skojar Per Lindberg och tar en slurk varm glögg.

20160106_130016 (Copy)

Eva Jönsson serverade rykande varm glögg

Det är tionde året Kvickbadhuset arrangerade trettondagsdopp och denna gång i strålande sol och bitande vind.

 

Text och Bilder: Lasse Olsson