Tio pojkar avstängda från sporthallen

Ett tiotal ensamkommande flyktingpojkar har avstängts från sporthallen i Höganäs, efter att ha brutit mot reglerna. Nu inser politikerna att frågan måste tas på stort allvar.

Peter Schölander förstår människors oro.

Socialnämndens ordförande Peter Schölander förstår människors oro.

– Det har blivit ett bekymmer som vi måste ta tag i, säger socialnämndens moderate ordförande Peter Schölander. Jag förstår att människor kan känna sig oroliga och vi måste ta vårt föräldraansvar för de här pojkarna.

Under hösten och vintern har fler och fler ensamkommande flyktingpojkar hittat till sim- och sporthallen i Lerberget och det har blivit en populär mötesplats. Samtidigt har debatten på sociala medier dragit igång, med vittnesmål om pojkar som varit inne i damernas omklädningsrum och tillfällen då det varit så stökigt i och omkring bassängerna att besökare oroat sig för säkerheten.

– Jag går ofta till badhuset med min dotter, berättar Marie, när jag pratar med henne. I början av januari kom tre killar in i omklädningsrummet när jag stod i duschen, jagade av en vakt som försökte förklara för dem att de inte fick vara där.

Pojkarna gick snart ut, men Maries dotter blev skrämd och fick övertalas att följa med till badhuset igen.

– Nästa gång vi var där kom 20 killar in i hallen på en gång, fortsätter hon. Det blev rejält stökigt och högljutt och badvakterna hade fullt upp att bara ha koll på den här gruppen.

Marie är noga med att poängtera att ingen av pojkarna misskötte sig eller uppförde sig illa mot någon annan i simhallen. Men det blev ändå en orolig situation och hon och dottern gick snabbt därifrån.

Emma Nilsson, chef för Höganäs sportcenter, är medveten om problemen och berättar att man har möten med pojkarna, innan de får börja träna eller simma i hallen.

Emma Nilsson har fattat beslutet att avstänga ett tiotal pojkar från sporthallen.

Emma Nilsson har fattat beslutet att avstänga ett tiotal pojkar från sporthallen.

– Jag har varit ute på alla boenden tillsammans med tolk och berättat vilka regler som gäller när man ska bada eller träna hos oss. Och de som inte kan simma får helt enkelt inte vara i simhallen.

Ändå har uppenbarligen flera icke simkunniga pojkar varit i bassängerna, därav de flesta av de tio avstängningarna. Enligt Emma Nilsson är det bara en pojke som blivit avstängd efter att ha gått in i damernas omklädningsrum.

– Det hände i december, efter att tre pojkar hade umgåtts och skojat med några flickor ute i simhallen, berättar hon. Sedan gick en av killarna in i omklädningsrummet, men gick ut igen när flickorna sade ifrån.

På vägen ut ur sporthallen berättade tjejerna vad som hänt och personal kunde identifiera pojkarna, som blev avstängda i fem veckor. En för att ha varit inne i omklädningsrummet och de andra två för att ha varit i simhallen utan att kunna simma.

– Vi måste ha regler för hur man ska uppföra sig, säger socialnämndens ordförande Peter Schölander. Det är inte konstigare än att man som förälder har regler för sina egna barn. Kommunen har föräldraansvar för de här pojkarna och det måste vi leva upp till.

Under hösten har det kommit fler ensamkommande flyktingbarn och ungdomar till Sverige och Höganäs än någonsin tidigare. Från att ha haft 16 barn på två små boenden är det nu 100 pojkar som bor i kommunen. I höstas handlade det om att ordna tak över huvudet, anställa personal och få det mest primära att fungera.

– Det är en komplicerad och svår situation, säger Peter Schölander. Men idag har vi betydligt bättre koll än vi hade för två månader sedan och vi måste få det här att fungera. Det som behövs är bland annat tydliga regler och konsekvenser när man inte följer reglerna.

– Vi måste hjälpas åt och försöka hitta nya mötesplatser för de här ungdomarna, säger Emma Nilsson. Sporthallen kan inte vara det enda stället där pojkarna kan umgås med varandra.

Emma Nilsson är chef för sporthallen och vill hallen ska fortsätta vara öppen för alla.

Emma Nilsson är chef för sporthallen och vill badet ska fortsätta vara öppet för alla.

Den senaste tiden har nya rapporter om problem och övergrepp på badhus kommit i snabb takt. På bland annat Eriksdalsbadet i Stockholm har man infört nya regler i bubbelpoolerna och delat på män och kvinnor. Men där är inte Höganäs, enligt Emma Nilsson.

– Det har vi inte ens diskuterat och jag hoppas att vi kan lösa det här problemet utan den typen av åtgärder. De ensamkommande pojkarna uppskattar att få komma hit och jag tror att vi kan hitta en lösning som blir bra för alla.

Laura, en kvinna som tidigare tränade flera gånger i veckan i simhallen i Lerberget, håller med om att alternativet med delade bassänger inte är en bra lösning.

– Jag slutade gå dit efter att en man tog mig på brösten när jag simmade, berättar hon. Men vi får inte ge upp den jämställdhet vi kämpat för så länge i Sverige. De män som kommer hit måste helt enkelt lära sig våra värderingar och regler.

Anders Ståhl, moderat ordförande i kultur- och fritidsutskottet, vill anställa en eller två personer som kan arbeta med flyktingbarnen i simhallen. För att finansiera projektanställningarna hoppas han kunna använda pengar från den planerade flykting- och integrationsfonden.

– Vi har fått nästan 18 miljoner från staten för att använda för integration och det här är en viktig fråga som vi måste ta tag i, säger han.

Marie och Laura heter egentligen något annat, men vill inte uppge sina namn i Fyren.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

”Nu måste alla hjälpas åt”

Många frågor om flyktingboende i Viken