Tiggare motas bort

IMG_1301 (Copy)

Ett par plastskor sticker ut. Foto: Lasse Olsson

Två veckor efter att fullmäktige sagt nej till ett förslag att förbjuda tiggeri ska nu kommunen avhysa ett par tiggare som tältar i en dunge vid bostadsområdet Röret i Höganäs.

– Det finns inga beslut, vi följer bara regelboken, säger kommunalrådet Péter Kovács (M). Och enligt reglerna får man inte tälta i kommunens grönområden, där gäller inte allemansrätten.

Tältlägret består av två tält under en presenning och är väl dolt för cykelstigen som går på gamla banvallen intill. Det är snyggt och prydligt, inget skräp runtom, ett par stekjärn, några fat och ett par skor finns utanför tälten när nättidningen Fyren tittar in.

IMG_1290 (Copy)

Väl dolt i dungen. Foto: Lasse Olsson

Men folk har ont av att dessa fattiga människor tältar just där. Senaste veckan har det drivits kampanj.

– Jag har blivit uppringd av minst tjugofem personer, företrädesvis från folk som bor i bostadsrätterna i Röret, säger Péter Kovács.

Han säger att det är med tungt hjärta han måste ta tag i ärendet.

– Men jag måste, annars kan ju folk få för sig att det är tillåtet att tälta i grönområdena.

Det blir tjänstemän som får agera. Folk från socialen, tekniska avdelningen och fastighetskontoret ska med tolk förklara att tiggarna måste flytta bort sina tält, men de ska också få förklarat för sig att de har rätt att söka bistånd av kommunen.

Här bor de som ska motas bort. Foto: Lasse Olsson

Här bor de som ska motas bort. Foto: Lasse Olsson

Var de ska bli av har kommunalrådet Péter Kovács inget svar på.

För två veckor sen debatterades EU-migranterna i fullmäktige och samtliga övriga partier sa nej till Sverigedemokraternas motion om att förbjuda tiggeri och att kommunen borde se över campingreglerna.

– De ville införa regler som redan finns och därför sa vi nej, nu följer vi reglerna och vi ska anmoda EU-migranterna att ta bort tälten, säger Péter Kovács. Annars får kommunen låta flytta dem.

IMG_1297 (Copy)

Det är städat och i ordning utanför tälten. Foto: Lasse Olsson

Men det är inte så lätt, enligt kommunens jurist Maria Nyström.

– Då måste vi sätta igång en process som kommer att ta tid. Först måste de identifieras och sen måste avhysning begäras via kronofogden och den metoden har andra kommuner inte haft så lätt med, säger Maria Nyström.

– Nu får vi utreda hur vi kan agera, så inte kommunen tar några juridiska felsteg.

Lasse Olsson

Lasse Olsson