Tidiga turister i Kullabygden

Peter Appelros

Tänk att det fanns turister i Kullabygden redan på 1600-talet! I veckan presenterades ett nytt stort bokverk ”Kullabygden i de första besökarnas ögon”. Författare är Peter Appelros, boende i Mölle på fritiden, men annars docent och överläkare i neurologi vid universitetssjukhuset i Örebro.

I boken har han samlat berättelser från en lång rad kända och okända besökare från åren 161 fram till 1860.

Det har ingen gjort tidigare, jag tyckte det fanns en lucka att fylla, säger Peter Appelreos, som hittade sin semesterby Mölle så sent som 2010.

Senaste åren har det kommit en rad av historiska böcker om Kullabygden och till och med nytryck av gamla historiker som Anders W Mölleryd.

– Jag blev så inspirerad bl a av de fina böckerna om Mölle och Arild som journalisten Erik Magnusson och fotografen Frederic Täckström har givit ut och där man tar fram kända namn från förr, säger Peter Appelros, medan han signerar böcker i Höganäs Bokhandel.

Det var för övrigt där hos bokhandlare Christoffer Palmer som boksläppet gjordes och författaren berättade om en av namnen i boken, nämligen O P Sturzen-Becker, journalisten som startade radikala Öresundsposten i Helsingborg och som har fått låna ut sitt namn åt både en gata och en liten park i Helsingborg.

Sturzen-Becker berättar om en resa till Kullen och Kullagården och återresan via Kulla Gunnarstorp. Många av berättelserna ges i form av resedagböcker men för att de ska gå att läsa har författaren försiktigt ändrat stavning och språkbruk.

Hela 31 berättare finns med i boken, bland dem H C Andersen, Sören Kierkegaard, svenske kungen Gustaf III.

Drygt 300 sidor att frossa i för den som vill upptäcka mera i hembygden.

Lasse Olsson