Teaterföreställning som aldrig blir spännande

För några år sedan skrev jag om kommunfullmäktigemöten. Jag kallade dem för teaterföreställningar, där alltid samma skådespelare står på scenen och släpper sina repliker, som alla har hört förut. Ibland i pausen belönas man kanske med en bit smörgåstårta. Om det hade varit underhållande hade det varit en sak, men föreställningen tar enbart tid.

Kommunalrådet frågade mig vad jag menade och jag sa att bristen på överraskande repliker gjorde att det hela var bortkastat.
– Jo, det kunde han hålla med om, men sen blev han allvarlig och fortsatte:
– Det här är ju kommunens högst beslutande organ.
Han har förstås rätt, men om deltagarna efter olika presentationer och svar kommer till en ny uppfattning i ett ärende och inte får säga detta, då faller ju hela tanken. Lägg då hellre ner.

Två av mina gamla kompisar har hört av sig om teaterföreställningen. Den ena tycker att man skulle släppa in publiken. Det har man gjort i Ängelholm, men där är man nog modigare. Idén går ut på att invånarna ska kunna lämna in motioner direkt till fullmäktige.
Den andre tycker det är skrämmande att av de 41 personer som fanns i fullmäktigesalen på senaste mötet, var det bara nio som öppnade munnen. Dessutom var det uppenbart att en del ledamöter tvingades rösta mot sin övertygelse.

Jag håller med mina två gamla politikerkompisar från det parti jag ändå gillar mest. Teatern borde vara tillgänglig för fler och några kunde rekryteras från publiken.
Sedan hade det varit bra med öppna föreställningar även inom alliansen, så att vi fick reda på vad de olika partierna tycker. För om alla tycker exakt samma sak som majoritetens parti, då kan man ju lika gärna lägga ner de andra allianspartierna. I annat fall borde man kunna stå för sina egna uppfattningar, även vid omröstningarna.

Kjell Cronert