Ta ställning för bra skolmat nu

Våra mest dyrbara minnen är ofta från speciella, oförglömliga måltider. Dofterna som tätt intill skratten drar genom luften, vännerna som är med och delar den speciella stunden med oss, platsen som så intimt hänger samman med det som står på bordet just den dagen.

Vår dagliga mat, giv oss idag. foto: Ester Sorri

Vårt dagliga bröd, giv oss idag. Foto: Ester Sorri

På företagsgalan i Höganäs förra veckan stod också maten i centrum, i år som många gånger förut. Kullabygden är en matbygd, både när det gäller odlare och krögare. Eller som kommunstyrelsens ordförande, Péter Kovács, nyligen sade i Fyren: ”Det är nog bara kaffe vi inte producerar i vår kommun.”

Men mellan den tjusiga bild kommunens ledande politiker gärna vill att omvärlden ska förknippa med vackra Kullabygden och vardagens vanliga verklighet i skolmatsalar och på äldreboenden, öppnar sig en avgrund.

I kommunens glättiga reklambroschyr Mat & upplevelser hyllas de småskaliga producenterna, de omtalade krogarna och de charmiga kaféerna. Här får vi tips om var vi kan inhandla bygdens alla delikatesser – och var vi sedan på bästa sätt kan avnjuta dem i allas vårt paradis.

Och de är väl helt ok. Jag har inget emot att äta goda middagar på krogen i Skäret, Viken, Arild eller Mölle och handlar gärna närodlad sparris eller kött från djur som levt sina liv på ängarna i Tranekärr eller Brunnby.

Men politik handlar om betydligt mer än personlig njutning och enskilda människors fantastiska upplevelser. Politik handlar om alla och politik handlar om att vilja. Vilja att ta ansvar för det gemensamma och för alla dem som inte är i närheten av en lika stark röst som framträdande krögare och framgångsrika företagare.

Var finns den politiska viljan och ansvaret när det handlar om skolmaten och maten till våra äldre? Var finns kärleken till matupplevelsen och vurmen för de rena, närodlade råvarorna när vi plötsligt pratar om tisdagslunchen i skolan eller torsdagsmiddagen på äldreboendet?

Lokalodlade primörer står högt i kutrs i Kullabygden. Foto: Ester Sorri

Lokalodlade primörer står högt i kurs i Kullabygden. Foto: Ester Sorri

Fyren har granskat varifrån maten som serveras till skolbarn och äldre i Höganäs kommer – och svaret är att ingen vet, ingen har kollat, ingen har uppenbarligen ens ställt frågan.

Och i det svaret står porten till antibiotikaproppat fläskkött och thailändsk kyckling vidöppen.

Det finns många parametrar man kan ta hänsyn till när det handlar om vår mat – djuruppfödning, antibiotikaanvändning, bekämpningsmedel, arbetsförhållanden, näringsinnehåll, klimatpåverkan och tusen andra saker. Man kan som Miljöpartiet välja att bara diskutera ekologisk mat och bortse från allt annat och man kan hylla närodlat och glömma allt om ekologi och kravmärkning.

Men hur man än navigerar i havet av hälsa, miljö, rättvisa och ekonomi, så borde man åtminstone vara rakryggad nog att stå för samma värden på tisdagen, som man gör i bästa vänners lag på lördagen.

Värnar man Kullabygdsproducerat vin ena dagen, kan man inte stå som ett levande frågetecken när man ska svara på varifrån skolbarnens kött kommer nästa dag. Det ena hänger ihop med det andra och en kommun kan profilera sig minst lika bra på riktigt bra mat till barn och gamla, som genom att bygga höga hus eller bli först med gårdsförsäljning av lokalodlat vin.

Just nu står Höganäs kommun inför en helt ny upphandling av livsmedel till skolor och äldreboenden. Nu finns chansen för politikerna att tänka till, visa vilja och komma med nya direktiv. Eller ska skolbarn och äldre i Kullabygden tvingas äta anonymt kött även i fortsättningen?

Det är dags att låta de vackra orden förvandlas till konkret handling och ta ansvar för det paradis man säger sig vilja leva i.

Jag säger inte att varje skolmåltid ska trumfa mitt oförglömliga minne av nygrillad souvlaki, perfekt friterad potatis och iskall retsina från en lunch i grekiska Serrai en het julidag. Men i välmående Höganäs 2016 måste vi åtminstone kunna säga till våra barn och gamla var maten de äter varje dag kommer från och vi måste kunna stå upp för svaret vi ger dem.

Nu handlar det om att visa hur mycket de vackra orden är värda – även när vi står med fötterna djupt ner i vardagens oglamorösa verklighet. Det är hög tid för Höganäs politiker att stå upp för bra mat i skolor och på äldreboenden.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

 

 

Oldsberg svarar Kovács

 

M fokuserar på lokalproducerat

Svenskt kött borde vara självklart