Svenskt kött borde vara självklart

– Som mamma blir jag jätteledsen över att det är så här i Höganäs. Självklart måste vi servera svenskt kött till våra barn och äldre.

Så kommenterar Malin Broman, en av Kullabygdens starka matprofiler, avslöjandet i Fyren att kommunen inte kan garantera att något kött som serveras till skolbarn och äldre är svenskt.

Malin Broman jobbar med mat på olika sätt, är nominerad till Årets Hallå-inspiratör och har hållit flera matlagningskurser för barn.

Malin Broman jobbar med mat på olika sätt, är nominerad till Årets Hallå-inspiratör och har hållit flera matlagningskurser för barn.

– Det här är politikernas ansvar och jag uppmanar de styrande i Höganäs att gå till grannkommunerna och lära av de goda exempel som finns, säger hon.

Höganäs kommun profilerar gärna Kullabygden som en attraktiv matbygd. I broschyren Mat & Upplevelser lyfter man fram krögare, producenter och gårdsbutiker och skriver:

”Mat är livsnjutning och Kullabygden är ett skafferi fullt av smaker. Ta för dig av alla närproducerade varor såsom tomater, potatis, sparris, kött, fisk och äppelmust.”

Monica Oldsberg har jobbat med mat större delen av sitt liv.

Monica Oldsberg har jobbat med mat större delen av sitt liv.

– Att det fungerar så här inom de offentliga måltiderna är en katastrof, speciellt när man pratar om kommunen som en matbygd.

Det säger Monica Oldsberg, före detta ägare till Oldsbergs Ost i Höganäs och med ett förflutet som krögare i Arild. Idag sitter hon bland annat i styrelsen för nybildade Food Evolution, en ideell förening som vill bli centrum för måltidsutveckling – inte bara i nordvästra Skåne, utan i förlängningen i hela norra Europa.

– Det är extra viktigt att vi väljer bra mat för alla dem som inte kan välja själv – som skolbarn och äldre, säger hon. Miljömässigt är det dessutom en stor vinst att köpa så mycket som möjligt på hemmaplan.

Höganäs står inför en helt ny upphandling av livsmedel, som kommer att bestämma vilken mat som ska serveras på dagis, skolor och äldreboenden under flera år framöver. Nu finns därför chansen att göra som till exempel Klippan och Ängelholm – specificera kriterierna, ställa högre krav och därmed kunna välja till exempel svenskt kött och lokalproducerade grönsaker.

Fyren har frågat samtliga partier i kommunfullmäktige hur de ser på den mat kommunen serverar och om det finns något de vill ändra på i den nya upphandlingen.

index

Socialdemokraterna i Höganäs tycker att det är tråkigt om det finns en okunskap i kommunen om var maten kommer ifrån.

– Självklart måste kommunen ställa högre krav i upphandlingen av livsmedel som ska serveras till våra barn och äldre, säger Kerstin Björkäng Wirehed, 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden.Vi måste säkerställa att det som upphandlas är giftfritt och framställs eller fångas på ett hållbart sätt.

 

miljopartiet

– Miljöpartiet tycker detta är en jätteviktig fråga, säger språkröret Barbro Stigsdotter. Inför den nya upphandlingen måste kommunen flytta fram positionerna och skärpa kraven, inte minst när det gäller andelen ekologisk mat.

– Höganäs använder nästan lika mycket pengar på att stärka kommunens varumärke som man lägger på den offentliga maten. Hur ser egentligen det kommunala engagemanget ut för maten till barn och äldre i Höganäs?

 

CfCTnOsjLiberalernas ordförande i Höganäs, Louise Stjernquist, säger att hennes parti kan tänka sig att svenskt kött är ett av kriterierna man borde ställa i den kommande upphandlingen.

– Men vi menar även att fokus inte bör ligga på att servera stora mängder kött, säger hon. Istället borde vi öka andelen grönsaker och även upphandla mer ekologiska produkter.

 

6vlogga

Emma Wennerholm, gruppledare för Vänsterpartiet, vill att kommunens inköpspolicy ska främja köp av ekologiska, närodlade och djuretiska livsmedel.

– När man upphandlar kött ska svenska djurskyddskrav följas, säger hon. Miljöanpassad, offentlig upphandling är ett kraftfullt verktyg för att nå långsiktig, hållbar konsumtion och produktion.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har valt att inte svara på Fyrens frågor.

 

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Anonymt kött till skolbarn och äldre