Svensk pizzamästare till Höganäs

20150513_121351 (Copy)Han är svensk mästare i pizzabakning, två år i rad. Nu flyttar Saleem Arshad från Avesta till Höganäs och visar sin konst här istället.

– Det var hustrun som absolut ville till Skåne, hon ska studera i Lund och till sist gav jag med mig, skrattar Saleem, som i juni flyttar in i lägenhet på Höganäs Nedre med fru och båda barnen, 6 och 11 år.

Häromdagen nyöppnade han Eld och Lågor i gamla brandstationen, som han nyss köpt. Tidigare ägaren Ann-Sophie Spinola ville trappa ner. Nu blir det husmanskost på luncherna lagad av riktig kokerska. Men förstås också pizza till långt in på kvällarna.

20150513_120113 (Copy)

Saleem Arshad, dubbel svensk mästare i pizzabakning

Men i Höganäs finns det redan minst åtta pizzerior?

– Jo men folk älskar pizza, i Höganäs, i hela landet och i hela världen, jag är inte alls bekymrad, det finns kunder för alla pizzerior. I lilla Avesta hade vi 28 stycken.

”Pizzarapporten” som skapas av Pizzaonline korade honom i hård konkurrens till svensk mästare 2012, baserat på kundernas uppskattning. Sen vann han också 2013 och kom även väldigt högt i fjol, när Expressen hade sin tävling om landets bästa pizzor. Vad är hemligheten?

– Tomatsåsen!! Kallrörd, egengjord med hemliga kryddor. Men det kanske också har sin betydelse att jag har jobbat på restaurang på tre ställen i Italien under tio år, säger Saleem och svingar upp degen i luften och formar en alldeles jämnrund botten.

När han sålde pizzerian i Avesta lämnade han också över recepten. Och när han flyttade fick han särskilt tack från kommunledningen för att folk tog omvägar för att smaka den prisbelönta pizzan i Avesta, som faktiskt även lockade turister.

– Jag har blandat italiensk och svensk pizzasmak och det är väl nyckeln till framgång, säger den stolte pizzabagaren, som nu ger nytt liv åt Eld och Lågor.

Lasse Olsson

Lasse Olsson