Suggestiv premiär i Blå hallen

IMG_1056 (Copy)I tisdags kväll var det premiär på Oktober 1943 i Blå hallen i Höganäs. Jättesatsningen med runt 130 agerande barn och ungdomar har blivit en suggestiv föreställning om ett världskrigsdrama ur Höganäs perspektiv.

Man förstår varför arrangerade Eric Ruuth kulturhus valt just Blå hallen för detta projekt. Den stora lokalen erbjuder spännande möjligheter till veritabla masscener – som i slutet av första akten när de judiska båtflyktingarna anländer till Höganäs i oktober 1943.

Efter att tidigare praktiskt taget avvisat alla krigsflyktingar, ändrade Sverige sitt förhållningssätt och öppnade nu sin hand för bland annat 7 000 danska judar, varav cirka 800 kom till Höganäs. Om detta skriver också föreställningens regissörer Fabian Fahlgren och Lotta Korths i programmet.

När man började diskutera projektet var det inte mycket, om ens något, de inblandade visste om båtflyktingarna över sundet till Höganäs. Således har de unga deltagarna under arbetets gång inte bara fått chans att förbättra sina kunskaper i skådespeleri, dans och musik, utan även i historia.

Från repititionerna i Blå Hallen

Film och foto från repetitionerna i Blå Hallen: Lasse Olsson

Föreställningen innehåller mycket sång och musik, av såväl rockigt som symfoniskt snitt och stundtals direkt bombastiskt. Det senare ofta kopplat till effektfulla filmsnuttar med marscherande tyska soldater och andra bilder associerande till andra världskriget, inklusive flaggande hakors. Men även populär svenska slagdängor, som “Min soldat”, bidrar till 40-talsbilden.

IMG_1088 (Copy)

Avslutningen ska jag inte avslöja något om här, inte mer än att ensemblen framför ett superkänt bands uppfordrande paradnummer. Och det på ett sätt som griper tag i den här skribenten ännu mer än det superkända bandets egen version. En fin avslutning på en fin kväll.

Kjell-Åke Persson