Spännande dag med teknik och historia

I veckan var det full fart i Bräcke mölla, perfekt placerad på höjden mellan Nyhamnsläge och Krapperup. När vinden friskade i snurrade vingarna allt fortare och satte fart på maskineriet, till stor glädje för omkring 160 skolbarn från Höganäs, Viken och Jonstorp, som var på besök.

Bräcke Mölla from Michael Erlandsson on Vimeo.

Bräcke Mölla för fulla segel. Foto: Rami Aasad

Bräcke Mölla för fulla segel. Foto: Rami Aasad

– Vi har haft specialarbete om teknik och det här är ju en perfekt illustration av hur kugghjul och vindkraft förenas i människans tjänst, förklarar en grupp elever i årskurs fem på Vikenskolan.

Foto: Rami Aasad

Olle Nilsson tycker det är spännande att se hur allt fungerar. Foto: Rami Aasad

Peter Sandell, ordförande i kommittén för Bräcke Mölla, har bjudit in skolbarnen för att berätta hur en vindmölla fungerar och vad som krävs för att mala sädeskornen till mjöl.

– Möllan är ett av Kullabygdens kulturarv och det är både viktigt och roligt att få visa barnen att allting faktiskt fungerar på samma sätt som förr, säger han.

Foto: Rami Aasad

Isac Lindgren, Nauris Tosson och Hugo Lundeberg luftar sig ute på omgången. Foto: Rami Aasad

Björn Loodberg visar hur man ställer in möllans vingar så att de står rätt mot vinden och ute på omgången känner man kraften i de väldiga vingarna.

På broloftet dukar Susanne Nilsson upp tallrikar med de fem olika mjölsorter man maler i möllan. Barnen försöker lukta och känna skillnad på de olika sorterna, men det är inte så lätt när man aldrig smakat på rågmjöl, durumvete eller grahamsmjöl på det här sättet.

Det är bäst att smaka försiktigt! Foto: Rami Aasad

Det är bäst att smaka försiktigt! Ella Närheten och Thea Helperin provar mjölsorter. Foto: Rami Aasad

På den här platsen i Bräcke har det stått vindmöllor sedan mitten av 1500-talet. Den förra möllan brann en kall januarinatt 1946. Många boende i bygden ville få tillbaka ett land- och sjömärke vid Bräcke och därför bildades en grupp med uppgift att hitta en ny mölla. Först 1979 fick man napp och då flyttades möllan från Stattena i Helsingborg hit. Efter mycket arbete kunde man mala mjöl för första gången sex år senare.

– Kommittén för Bräcke Mölla har drivit och visat möllan i trettio år nu, berättar Björn Loodberg, som varit med från starten.

Peter Sandell och de andra medlemmarna är stolta över att man lyckats bevara och rusta upp den gamla möllan till brukbart skick, trots att man inte fått bidrag från kommunen.

Varje sommar besöks möllan av minst 2 000 personer och är en växande turistattraktion i Kullabygden.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff

Passa på och besöka Bräckemölla i sommar. 28/6, 5/7 och 19-20/7 är möllan igång klockan 11-17 med mjölförsäljning och kaffestuga. Är vindarna gunstiga (från 4 till 10 sekundmeter) maler man mjöl och ibland bakar man även bröd inne i möllan.