Sommarnovellen Del 5 av 16

Bertil

Bertil har numera glasburken stående framme på köksbordet med en sockerbit i botten. Flugan, döpt till Monika, har snabbt gjort den till sitt hemvist. Efter sina flygturer i lägenheten återvänder hon oftast till burken. När Bertil sitter där, det gör han för det mesta, kan han prata med henne. Burkens välvda glas får hennes mörka ögon att se större och ännu vackrare ut, tycker han.

Vid det här laget har Bertils notiser börjat väcka läsarnas intresse. Vem är han? En tokig gammal gubbe? Eller någon som vill driva med folk? Kanske är det bara någon underlig reklamkampanj för insektsgift? Gissningarna är många. Det börjar komma notiser, också under ”Personligt”, där man kommenterar hans inlägg.

”Bertil, vi vill gärna ha kontakt med dig. Ockultisterna i Västsverige.”

”Verkligen magstarkt att jämföra sin hustru med en fluga! Upprörd feminist.”

”Bertil, kom gärna och hälsa på i min kolonistuga. Flugan också välkommen. Elna 75, stuga 14.”

Bertil njuter av all uppmärksamhet. Positiv som negativ. Det känns som om han blivit ”någon” och betyder något. ”Zlatan, du kan slänga dej i väggen! Snart skriver dom lika mycket om mej i tidningen som om dej!” Och för resten, varför skulle han och Monika inte kunna hälsa på den där Elna? Följande lördag kan Elna läsa: ”Söndag. Elna, nästa söndag kommer jag till din kolonistuga. Klockan tre. Bertil 72.”

Punktligt, prick klockan tre följande söndag, står en finklädd Bertil med putsad rollator utanför grinden till stuga 14. Elna har hissat flaggan och krattat grusgången. Hon möter honom vid grinden, också hon finklädd.

Inne i stugan sitter tre av hennes väninnor vid kaffebordet och väntar, alla spända på att få träffa honom. Bertil sätter ner burken med Monika på bordet, innan han hälsar på dem alla. Det blir en mycket trevlig eftermiddag. När han går hem har han, förutom burken med Monika i, med sig inbjudningar från samtliga tre av Elnas väninnor och adresser till dessa.

Ryktet om Bertil som en trivsam och intressant person sprids snabbt och leder till ständigt nya inbjudningar. Hans historier från tiden som sjöman är spännande och underhållande. Hade han velat, hade han kunnat gå på kaffe- och middagsbjudningar flera dagar i veckan. Änkor finns det många, bevisligen fler än änklingar. Och antagligen bara en änkling som har sin döda hustru i en glasburk.

Hans vardag har förändrats i grunden. Och dåligt samvete för alla sina besök hos änkorna behöver han ju inte ha. Monika är alltid med. Bara kanske inte lika lössläppt som han.

Missa inte nästa avsnitt!

Missa inte nästa avsnitt!

Anders Malmsten

Anders Malmsten