Solnedgång för Strandsidan?

Pergola

Sommarrestaurangen Strandsidan i Viken

Det är spännande tider för krögaren Lars Löfqvist i Viken – ska han få fortsätta driva den lilla sommarkrogen Strandsidan vid havsbadet eller måste han lägga ner och riva bort sin uteservering på grund av en ny byråkratisk regeltolkning?

På fem år har den lilla krogen ökat i popularitet och det är fullt varje kväll solen skiner. I första ansökan klagade en granne på att serveringen störde utsikten, men kommunen sa ändå ja, den här gången är det inte grannen utan en tjänsteman på länsstyrelsen som är Lars bekymmer.

Det tillfälliga bygglov han har går ut i mars 2017 och den förlängning han fick av kommunen upphävdes av Länsstyrelsen

Vinter

Strandsidan vintertid

Kommunen får inte ge tillfälligt bygglov till verksamheter som inte är uppenbarligen tillfälliga, är beskedet från länsstyrelsen.

Lars menar att hans behov är tillfälligt då han blir 62 år och inte kan förmodas att hålla på längre än till pensionsåldern. Han är på väg att överklaga länsstyrelsens beslut.

Lars

Lars Löfqvist

Han kan gå en annan väg för att fortsätta driva sommarrestaurangen genom att detaljplanen ändras. Men en planändring tar tid.

I värsta fall kan det innebära att säsongen 2017 är i fara, vilket vore tråkigt för både mig och Viken, säger Lars Löfqvist. Och han känner gott stöd från kommunen.

Länsstyrelsens beslut har fått en massa gamla gäster att reagera. På några dagar blev det över tusen efterföljare när en privatperson drog igång en Facebooksida ”Rädda Strandsidan”.

Så hur ska det gå då?

– Ja det vet man ju aldrig, jag får hoppas på det bästa, säger krögaren och arkitekten Lars Löfqvist som drivit flera restauranger på roliga lägen och som tidigare varit turistchef i Höganäs, men i grunden är arkitekt.

Den här sommaren är dock Strandsidan öppen och väntar tusentals besökare.

Lasse Olsson

Lasse Olsson