Skulpturen ”Pappa kom hem” är nu på plats i Lerberget.

IMG_1766

Konstnären Jonas Högström håller ett skyddande paraply över sin staty ”Pappa kom hem”

Solen gick i moln och regntunga skyar samlades när Lerbergsborna kom ner till hamnen för att äntligen inviga statyn av sjömanshustrun som spanar ut över Öresund. Hon står i stadiga gummistövlar med sin son på axlarna och det andra barnet på väg, kan man ana av den rundade magen.

Lerbergets första offentliga konstverk på plats på strandängen norr om hamnen är skapad av Jonas Högström som  är uppväxt i Lerberget och som bodde under många år på Lerbergets Byaväg 28. Han är välkänd genom sina skulpturer av folkkära personer som Selma Lagerlöf, Nils Poppe och Åke Holm men har har också gjort statyn ”Tur, hopp och Kärlek” i Vikens hamn, “Bamse” och de tre skulpturerna “Se upp!”  vid biblioteket i Höganäs.
IMG_1762

Anders Ohlsson håller tal.

Byaföreningens ordförande Lars Wirén invigningstalade och Jonas dotter Camilla fick sedan det ärofulla uppdraget att lyfta av täckelsen.  I samma ögonblick som hon hälsade sjömanshustrun välkommen till Lerberget, började tunga regndroppar falla och vinden friskade i från Öresund.- Konstnären fick ordet och berättade att bakgrunden till motivet är alla berättelserna han hört som liten om byns sjömän, som aldrig kom hem och därmed lämnade hustru och barn till en osäker framtid. –

IMG_1756

Konstnärens syster Camilla drog av täckelset och hälsade sjömanshustrun välkommen till Lerberget.

– Parallellerna till dagens frånvarande pappor och flyktingar som tvingas fly över osäkra hav är lätta att dra, förklarar Jonas medan vinden friskar i.

– Jag har ett eget bronsgjuteri, så jag gör hela processen själv från modellen, formtagning, bronsgjutning, svetsning och patinering, berättar Jonas.
Lerbergsborna har samlat in pengar, konstnären Jonas Högström och Lerbergets Byaförening har bekostat skulpturen med var sin tredjedel.
Magnus som spelade Evert Taubes visa ”Pappa kom hem” på trumpet fick stå under ett stort paraply, som hela tiden hotade att vändas ut-och-in men stämningen var fin och några sjöng med i den välkända texten.
Ganska snabbt efter den sista tonen förklingat drog sig den tappra publiken iväg mot hamnen där galleri Hoddan ställer ut mindre verk av Jonas Högström fram till15/7.
Chris Bergendorff

Chris Bergendorff

Läs också: