Skärgårdsmagi & samiska jättar

Stefan Spjut har gett ut två romaner, sinsemellan ganska olika, men båda så bra att man undrar om det inte snart kommer en ny? Lite otåligt, sådär!

9789101002786

Fiskarens garn, från 2008, kan man säga är en skärgårdsberättelse, men utan ett spår av idyll.

Den gamle Gösta Blombeck på ön Stengölparen har inget dricksvatten på sin ö denna torra sommar. Han ror över till grannen Alvar med fisk i utbyte mot vatten. Men då Alvar hastigt avlider flyttar hans svärdotter med en dotter och en annan kvinna, Gärd, in. Nu får Gösta inte längre hämta vatten där.

Detta är en oerhört fin skildring av den gamles liv och tankar, hans ensliga liv med katten, fiskarna och fåglarna. Så målande skildrat att man faktiskt kan känna hur det luktar runt Gösta! Berättelsen går också bakåt till Göstas pojkår med modern och fadern på ön och hur händelser då formade honom.

 

9789100132507

Stallo kom ut 2012. Den är en tjock bok, nästan 600 sidor. Och det hade jag inget alls emot när jag läste den. Den är en spännande saga för vuxna, en genre som jag är svårt förtjust i (för att stjäla Leif G W Perssons uttryck).

Naturfotograf Gunnar Myrén lyckades i mitten av 80-talet fånga något konstigt på film. Det blev den gången mycket diskussion vad exakt man såg på filmen. Vad var det som satt på björnens rygg? Nu är det hans dotterdotter Susso som vill ta reda på detta.

Stallo eller stalo kommer från samisk mytologi och betyder jätte eller troll. Tro det eller ej, men de lever sina liv parallellt med våra och det finns några som hjälper dem att leva osynligt för resten av oss. Men stallo är ju bara så förtjusta i människors barn! Och trots dessa troll, en hel del annat skrymt, John Bauer och Sven Jerrings änka som förekommer i boken är den helt trovärdig!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie

Båda böckerna har getts ut på Albert Bonniers förlag.