Själen måste finnas kvar

Markus Meltzer

Markus Meltzer

I det planerade nya Kulturhuset i Höganäs ska verksamheterna på Eric Ruuth och biblioteket slås samman. Fyren har träffat några ungdomar som är aktiva på Eric Ruuth, för att höra vad de tycker om planerna.

– Vi får inte tappa själen i allt som finns i det här huset, där vi alla kan förändra och påverka lokalerna, säger Markus Meltzer.

Markus har spelat saxofon sedan elva-årsåldern och har ett eget jazzband som heter ”So What”. Han gillar kreativiteten på Eric Ruuth, där olika stilar och grupper hittar varandra och nya uttrycksformer uppstår.

– Det senaste nu är street-percussion med stora trummor och slagverk tillsammans med streetdance, säger han.

Mattias Björk är ungdomsledare. Han spelade fiol i ett par år men nu är det gitarr och det egna bandet ”Regionbuss 220” som gäller. Eftersom den stora scenen på Eric Ruuth bara kan ta en publik på cirka 150 personer, önskar han sig en större scen, där man kan ha konserter för upp till 400-500 personer.

Mattias Björk

Mattias Björk

– Vi har spelat i många andra lokaler – som Tivolihuset, de olika kyrkorna, på Dunkers och nu snart i Blå hallen, men en större scen i kombination med bra replokaler vore härligt.

Plate spelar kontra- och elbas i en orkester och blues & swing i ”Gummibandet”. Han hjälper också till med ljud och ljus och är tillsammans med de andra involverad i den stora satsningen ”Oktober 1943” – en föreställning om de judiska flyktingarna som kom till Höganäs från det ockuperade Danmark.

– Jag önskar mig en större scen med större orkesterplats. Här kan vi inte ens repetera med orkester, dansare och skådespelare samtidigt.  Det blir först när vi börjar vara i Blå Hallen som vi alla kan repetera på samma gång.

Plate

Plate

– Jag har alltid älskat det här stället, fortsätter han. Det är roligt folk här och vi inspirerar varandra, kanske just för att byggnaden är gammal och sliten och vi alla hjälps åt att måla och rusta upp.

Jacob Alsed är kreativ ungdomscoach och har jobbat många år på Eric Ruuth med att förena musikskolan med kommunens största fritidsgård. I samarbete med skolorna söker man medel för att driva ”Skapande skola” och Höganäs kommun skjuter till extra pengar för projektet ”Sommarverksamhet”.

Jacob Alsed

Jacob Alsed

– Det absolut viktigaste med ett nytt Kulturhus är att alla grupper får vara med och utforma det. Vi har ingen glädje av ett fint hus byggt av en entreprenör, som inte förstår vår verksamhet, säger han.

På frågan om placeringen av det nya kulturhuset nere i hamnen är de inte så entusiastiska.

– Nej, där blir det alltför långt bort och trist på vintern, säger Plate.

– Folkparken eller Blå hallen skulle vara mycket bättre. Där blir det gott om utrymme och massa parkeringsplatser för publiken, enas de alla om.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff

Läs även: Hamnen Höganäs mest centrala läge