Simma lugnt

Det finns många åsikter om att kommunen hyr ut badhuset till simträning bara för kvinnor. Upprördheten har på sina håll, till exempel på Facebook, varit stor – både för och emot separata tider. Jag hörde att en man kände sig ”kränkt” – det ligger tydligen i tiden.

I bastun på Kvickbadet kan man välja om man vill basta med kvinnor eller med män. Foto: Kvickbadhuset

I bastun på Kvickbadet kan man välja om man vill basta med kvinnor eller med män. Foto: Kvickbadhuset

Tina Acketoft menar i Fyren att separata badtider för kvinnor medför risk för att våra nya medborgare inte kommer få mänskliga rättigheter som vi andra.

Men det finns en lång tradition i vårt samhälle att dela upp oss, exempelvis beroende på könstillhörighet, när det känns naturligt. Vi är ”separerade” i många sammanhang.

Vi har ungdomsgårdar och pensionärsträffar. Vi har svensexor och möhippor. Vi har frimurare och ”Liberala kvinnor”. Kvickbadhusets bastu har tider för sambastu, men också separata tider för herrar respektive damer.

Ibland kan det kännas naturligt och givande att träffas med ”likasinnade”, oberoende av vad vi för tillfället har gemensamt. Att jag emellanåt spelar ”gubbagolf” behöver inte betyda att jag är, eller känner mig, separerad från vårt samhälle.

Jag utnyttjar bara min mänskliga rättighet att göra som jag vill, vilket ingen har haft något emot, hittills. Inte känner jag mig förtyckt av någon, jag tror inte heller att Tina Acketoft känner sig förtryckt av samhället när hon går på möte med Liberala kvinnor. Det innebär inte heller att jag inte gärna spelar golf med min hustru (trots att jag oftast förlorar).

För mig verkar det därför ligga i linje med vår tradition och våra värderingar att vi emellanåt utför aktiviteter där vi utesluter andra, till exempel på grund av kön. Att några kvinnor då väljer att lära sig simma tillsammans kan inte vara så omstörtande att vi skall diskutera förtryck och omstörtande verksamhet.

Självklart skall vi stå på barrikaderna för vår kultur, våra värderingar och för mänskliga rättigheter. Våra nya svenskar måste, som vi alla, lära sig att ta seden dit de kommer. Lätt kommer det inte bli, varken för dem eller för oss ”gammelsvenskar”. Men det kommer nog finnas mer intressanta strider att utkämpa, än den om några simskoletider.

Peter Kinch

Peter Kinch