Så blir viktiga frågor ointressanta

wingårdh (Copy)

Kommunfullmäktiges ordförande Gustaf Wingårdh (M)

Kommunen vill få den breda massan, alltså oss vanliga kommuninvånare som inte är politiker, att följa kommunfullmäktiges möten via livesändningar. På en tvåminuters video på kommunens hemsida lyckas Gustaf Wingårdh ge en bra illustration av hur ointressant hela föreställningen är.

– Den här gången så är det om placeringspolicy, om jag inte har fel för mig, inleder Gustaf Wingårdh. Och fortsätter:

– Där är lite grann om detaljplaner, kanske lite avtal om det. Och sedan är det en bit som har väckt ganska stora rubriker, fristad för författare. Där har man gjort bedömningen att fullmäktige ska gå på kommunstyrelsens linje att inte ställa upp på detta.

Det känns ju väldigt intressant och vilket förtroende för sin roll som ordförande han bygger upp, när han inte är säker på vad som ska behandlas på kvällens möte.

Klicka här för att se videon 2 minuter

Hela videon ger en bild av en underskattning av kommuninvånarnas intresse och kunskaper.

– Är man inte insatt så kanske det inte är så spännande, spekulerar Wingårdh vidare, men det är viktigt, det är kommunens högsta beslutande organ. Frågor av vikt ska tas upp där.

Nu ger ju Gustaf Wingårdh inte heller en bild av att han är så insatt i frågorna och det hjälper inte att han försöker förklara att det är viktigt, efter den nonchalanta och ointressanta presentation han gett av kvällens frågor.

Hur kan man få för sig att folk ska sitta hemma i soffan och följa en debatt om ett intressant ärende, där man redan talat om vad som gäller, ”man har gjort bedömningen att fullmäktige ska gå på kommunstyrelsens linje”. Är det vad demokrati handlar om, debatt om något som redan är bestämt?

Om vi ska använda vår dyrbara fritid till att följa kommunfullmäktige, så får politikerna se till att fullmäktige blir ett beslutande organ och inte ett spel för gallerierna. Ett forum där debatterna är verkliga och besluten inte är tagna i förväg.

En debatt om beslut som ”man” redan gjort bedömningen vad fullmäktige ska besluta är helt ointressanta att följa. Däremot är det intressant att få veta vem ”man” är i detta fall.

Från nästa kommunfullmäktige sammanträde den 31 mars ska vi kunna följa mötet i både ljud och bild i direktsändning på kommunens hemsida.

– Nu tränar vi med rösten denna gång och så tar vi full sändning nästa gång, avslutar Gustaf Wingårdh.

Vi får ju hoppas att politikerna också lär sig hur kommunfullmäktige ska bli kommunens högsta beslutande organ med intressanta debatter och demokratiska beslut. Då behövs ingen video för att övertala oss att följa mötena utan vi kommer att bänka oss framför videosändningen av eget intresse.

Kerstin Schultz

Kerstin Schultz