Rondellen som fick många namn

grillspettet_rondellen

Ett grillspett vid Fortet som heter Bamse

Så stod den äntligen klar i slutet av december 2014. Rondellen, som ingen riktigt visste om den var efterlängtad eller inte och som skulle ha varit klar redan 2013. Om inte annat en flott gest att uppföra en rondell i korsningen gamla Höganäsvägen och Prästavägen i Viken.

Det hela är en ganska lustig historia. Politikerna skulle visa sin demokratiska vilja och bjöd in vikenborna att få bestämma vad som skulle pryda rondellen. Många tyckte att det kunde vara ett klassiskt motiv från stranden. Andra tyckte att det kunde vara präster, eftersom Prästavägen var den väg de tog mellan Väsby kyrka och Vikens kyrka, ofta på hästryggen. Åter andra tyckte att Bamses födelseplats borde prydas med en staty av Bamse. Nu brydde man sig inte så mycket om vad människorna tyckte. En trist historia. Till slut blev det något som många i Viken kallar Grillspettet och med lite fantasi kan de ha rätt.

Politikerna ville även att vikenborna skulle ge grillspettet ett riktigt namn, men vikenborna hade ju redan bestämt sig. Platsen heter sedan urminnes tider Fortet, men för säkerhets skull kallas den nu Bamse av kommunen. Ett grillspett vid fortet som heter Bamse. Visst är livet kul. Många vikenbor tycker i alla fall det. Vad Bamse själv säger vet jag inte och jag vet inte heller om man vågar fråga. Världens starkaste och snällaste björn kanske blir arg.

Kjell Cronert

Kjell Cronert