Protester mot att gymmet privatiseras

Shahin Mousavi

Shahin Mousavi

Det är oro på gymmet i sporthallen i Höganäs. I framtiden ska det kanske drivas av ett privat företag istället och nu cirkulerar protestlistor som mer än hundra gäster har skrivit på.

– Vi förstår inte vad det här ska va bra för, vi är ju nöjda med gymmet som det är idag, säger Lennart Landgren, som tränar på sporthallen sedan 15 år tillbaka. Ingen vet hur det ska blir om någon annan tar över.

Den politiska majoriteten i Höganäs har infört så kallad utmaningsrätt. För något år sen begärde den jättelika friskvårdskedjan Actic att få driva den nuvarande kommunala träningshallen i privat regi. Kommunen antog utmaningen och nu får olika entreprenörer lämna anbud fram till 30 mars.

– Jag förstå inte hur man kan komma på en så tokig idé säger Lennart. När vi tränar får vi ju utnyttja omklädningsrum, duschar, bastu, reception och nycklar precis som de som badar. Ett privat företag kan ju inte få använda allt det där på köpet.

En annan som ofta tränar är Shahin Moussavi, men hon är inte särskilt orolig.

– Privata ägare kanske skaffar hit nyare träningsredskap, för de som finns idag är ganska omoderna. Och då kanske det kommer tränare och gruppträning också. Det kanske kostar lite mer, men det kan det kanske vara värt, säger Shahin och stretchar lite lätt i pausen.

Idag kostar klippkortet för tio gånger 400 kronor för vuxen och 250 för pensionär. På Friskis och Svettis gäller 650 kr för vuxen och 450 för seniorer. Det är meningen att företaget ska ta över biljettinkomsterna, men i gengäld betala en halv miljon i hyra och sätta fart på verksamheten.

Friskvårdskedjan Actic Sverige, som använt utmaningsrätten, har ekonomiska muskler, man driver över hundra gym och simhallar i Sverige, närmaste är Simhallen i Helsingborg. Företaget omsatte en halv miljard kronor i fjol och är landets näst största. Men fler företag väntas ge anbud och när kommunen snart väljer ut vilket företag som vinner anbudstävlan, premierar man nytänkande och bra service, att man skaffar nya besökskategorier och främjar besöksnäringen.

Sporthallens årshyra för gymmet på 180 kvm är idag drygt en halv miljon kronor och innefattar även städning, värme och el.

Lasse Olsson

Lasse Olsson