Pressfrihetsmötet nu på film

Kom du aldrig iväg till Hässleholm i lördags, när Fyren tillsammans med Frilagt i Hässleholm, Bjuvsnytt och Burlövs Nyheter, arrangerade ett evenemang för att fira att pressfriheten fyller 250 år i Sverige? Ingen fara, allt filmades och finns att se här:

Missa inte inledningen där Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, berättar om kommungranskningen av Göteborg, skandalen kring korvkiosken i Knivsta och Panama-dokumenten, där Uppdrag granskning spelade en viktig roll när Islands statsminister första gången konfronterades med uppgifterna, som sedan ledde till att han tvingades avgå.

Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, var stolt över att vara på plats i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, var stolt över att vara på plats i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Berit Önell, chefredaktör för Frilagt i Hässleholm, ger en inblick i sitt journalistiska grävande. De första 27 åren jobbade hon på Norra Skåne, men fick sparken 2014, när de ledande politikerna i kommunen tyckte att hon grävde för djupt. En medieskandal som fortfarande får efterverkningar i Hässleholm. För ett år sedan startade hon istället Frilagt, en nättidning som får starkt stöd av Gruppen för oberoende press, som var med och arrangerade mötet i lördags.

Marianne Rönnberg Galmor var en av de första i Sverige som startade en nättidning, när hon för fyra år flyttade tillbaka hem till Bjuv och sjösatte Bjuvsnytt. I sitt anförande slog hon fast att nättidningen nu blivit den självklara nyhetsförmedlaren i kommunen och hyllas av både invånare och politiker.

Tommy Paremo tog över Burlövs Nyheter för ett år sedan och efter ett långt arbetsliv som journalist, ägnar han sig nu åt lokala nyheter i en kommun som saknar annan mediebevakning.

Pressfrihetsmötet arrangerades i samarbete med Studiefrämjandet och moderatorn Anna Maris, även hon journalist, berättade om sin mångåriga forskning kring mediekoncentrationen i Sverige och möjligheterna med kooperativt ägande.

Även Fyrens chefredaktör var på plats och berättade om bakgrunden till varför Höganäs har en egen nättidning, arbetet med folkomröstningskampanjen och behovet av grävande journalistik i Kullabygden.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri