Peter Schölander tar över efter Kovács

På måndagskvällen valde den moderata kommunfullmäktigegruppen Peter Schölander, idag ordförande i socialnämnden, till partiets förslag till ny ordförande för kommunstyrelsen i Höganäs.

Höganäs nya kommunalråd, Peter Schölander.

– Det är omvälvande, smickrande, roligt och läskigt, säger Peter Schölander efter mötet. Jag är så in i bomben taggad för det här uppdraget och ser verkligen fram emot det.

Efter 15 år med Péter Kovács som kommunstyrelsen ordförande är det alltså dags för ett byte på posten som kommunens starke man.

– Under det senaste året har jag funderat på om jag skulle kunna tänka mig att leda kommunen om jag fick chansen och jag tror att jag kan utveckla Höganäs framåt på ett bra sätt.

Peter Schölander ser flera utmaningar för kommunen i framtiden, men även lösningar. Det handlar bland annat om att hitta bostäder åt personer som fått permanent uppehållstillstånd och att integrera dem på ett bra sätt.

– Det finns ett antal problemområden som vi måste hantera, men jag tror att det går att vända problemen till något positivt, säger han.

Att Höganäs kommun ska växa och få fler invånare är en vision som Peter Schölander delar med sin företrädare Péter Kovács.

– Jag är helt säker på att vi måste växa och fortsätta utveckla både kommunen och byarna. Det handlar om att bygga nya bostäder, utveckla servicen och skapa ett klimat som gör att fler människor vill leva här och besöka kommunen.

Även om uppdraget som socialnämndens ordförande tar mycket tid och kraft, så är Peter Schölander medveten om att han med all säkerhet kommer att behöva jobba ännu mer som kommunens främste ledare.

– Jag kan knappt vänta, säger han. Jag är väldigt motiverad, längtar efter att bygga mitt eget lag och komma igång.

Och det är delvis makten som lockar Möllebon Peter Schölander.

– Visst vill jag vara med och bestämma hur den är fantastiska platsen ska utvecklas i framtiden. Jag tycker det är roligt att påverka och fatta beslut, men är samtidigt medveten om att man som politiker alltid måste bygga allianser och samarbeta.

– Jag hoppas att partiet ska kunna involvera nya människor och få fler att vilja engagera sig politiskt. Det finns ett stort intresse för enskilda frågor, men är svårare att kanalisera intresset även till övergripande politik.

Vem som ska ta över som socialnämndens ordförande och bland annat driva bolagiseringen i hamn, kommer inte att beslutas förrän på kommunfullmäktiges möte i mars.

De andra nominerade till posten som kommunstyrelses ordförande inför måndagens möte var Anders Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsutskottet, Pia Möller, ordförande i utbildningsnämnden och Daniel Svensson, ordförande i miljötillsynsnämnden, som dock inte kandiderade. Det formella beslutet fattas av kommunfullmäktige den 23 februari.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri