Péter Kovács tar av sig ledartröjan

Efter 15 år som Höganäs starke man, avgår nu Péter Kovács som kommunstyrelsens ordförande. 28 februari blir hans sista dag i den politiska hetluften och på youtube tar han adjö i bar överkropp och med Zlatan-inspirerade låtsastatueringar på kroppen.

Péter Kovács avgår efter 15 år som kommunstyrelsens ordförande.

Med ett och ett halvt år kvar till valet 2018, får hans efterträdare gott om tid att bygga ett nytt lag, för att försöka behålla den dominerande position Moderaterna har i Höganäs kommun. Nu är det kommunfullmäktigegruppen som så fort som möjligt ska välja en ny ledare för partiet.

– Beslutet kom inte direkt överraskande för oss, säger Peter Schölander, socialnämndens ordförande och en av Péter Kovács närmaste medarbetare. Vi har alla vetat att det inte skulle kunna vara för evigt.

Peter Schölander, liksom många partikamrater i Höganäs, började med politik under Péter Kovács ledning.

– Han har betytt väldigt mycket för mig, säger han. Han har varit inspirerande, fruktansvärt hängiven och vågat tänka annorlunda. Vi har alltid jobbat bra tillsammans.

Att vara ordförande i socialnämnden har mer än en gång varit en språngbräda till posten som kommunstyrelsens ordförande. Men det är ingenting som Peter Schölander funderar över nu.

– Det känns bra att vara ordförande i socialnämnden och det är där jag lägger min kraft, säger han.

Socialnämndens ordförande Peter Schölander.

Att efterträda en så dominerande, populär och stark politiker som Péter Kovács, är sannolikt en inte helt enkel uppgift. Han har större erfarenhet av kommunpolitik än de flesta och har lyckats förverkliga många av de visioner som en gång ledde honom in i politiken. Att förlora folkomröstningen om höghus i hamnen i Höganäs var en av få rejäla motgångar han haft under sina 15 år som kommunens ledare.

Mitt under Rädda Hamnen-aktionen mot höghus i Höganäs hamn, som så småningom ledde fram till den folkomröstning kommunledningen förlorade, var Péter Kovács ett av fyra kommunalråd i Sverige som deltog i serien Kommunpampar på SVT.

Kommunpampar sändes hösten 2013. Foto: SVT

I sin avskedsvideo på youtube får vi se en till synes trött och lätt uppgiven ordförande för kommunstyrelsen, som sitter i soffan och zappar mellan olika klipp från tv-serien. Bland annat en sekvens där han står i en båt en bit ut i sundet och släpper ut ett rejält avgrundsskrik över havet.

“Jag lyssnade, men följde inte alltid”, säger han i videon, från en annan scen hemma i badrummet. “Jag visste vad som var rätt för Höganäs.”

– Péter har jobbat oerhört hårt och alltid med ett beundransvärt engagemang, säger Peter Schölander. Han har varit en stor kraft som kommer att bli saknad, det innebär självklart ett avbräck när han slutar.

Samtidigt ser Peter Schölander även möjligheter med ett ledarbyte och antyder att dominansen eventuellt kan ha haft en baksida.

– Péter har varit den givna huvudfiguren under 15 år och när han nu slutar kan det kanske innebära att det kommer fram nya, positiva krafter inom partiet, säger han.

Tröjan viks ihop, någon annan ska ta över.

Péter Kovács lämnar alla uppdrag, utom kommunfullmäktige, där han alltså kommer att delta som vanlig ledamot efter den sista februari. Trots att det skulle kunna ses som en fingervisning om att nästa ledare kanske inte finns i fullmäktigegruppen, avvisar Peter Schölander tanken på att Kovács efterträdare kommer att hämtas från en annan kommun.

– Jag tror absolut inte att det blir någon som inte är bosatt i Höganäs, säger han. Visst är det möjligt att plocka in någon som inte sitter i fullmäktige, men det är inte sannolikt att det blir så.

Péter Kovács anger personliga skäl till sin avgång och hänvisar till bristande hälsa. Förmodligen får kommuninvånarna veta vem som tar över hans röd-blå-svarta ledartröja redan om en vecka.

Se avskedsvideon här:

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri