Péter Kovács nobbar flott pensionsförmån

Peter Kovacs2

Péter Kovács

 

– Nej jag ska inte hoppa av, jag fortsätter åtminstone fram till nästa val, säger Péter Kovács och dementerar därmed de envisa rykten som cirkulerar kring hans eventuella avgång som kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.

Anledningen till ryktena är att Péter Kovács i december fyller femtio år och därmed har rätt att utnyttja de förmåner politiker i ledande ställning har i Höganäs. Han har rätt att under femton år fram till folkpensionen få sextio procent av sin nuvarande lön om han hoppar av.

Men det blir inget avhopp, åtminstone inte nu, säger Péter Kovács och dementerar ryktena, i alla fall tills vidare. Han uttrycker det i början av intervjun: ”Jag har inte tagit något beslut”.

I ryktenas spår har man redan spekulerat i vem som skulle kunna tänkas bli ny ordförande för moderaterna och kommunstyrelsen efter Péter Kovács. Namn som Anita Söderlind har nämnts som ett i raden. Anita var påtänkt som efterträdare på samma plats i Båstad i samband med valet, men det blev inte så.

– Ja, det finns många möjliga kandidater, men det är helt upp till partiet att agera den dag det kan bli aktuellt.

Har du inte ens övervägt att pensionera dig, du har ju en vingård i Ungern att dra dig tillbaka till?

– Klart att jag funderar på framtiden, det gör väl alla. Men jag är inte redo att dra mig tillbaka, jag måste vara verksam och kan tänka mig att starta eget företag, hålla föredrag och jobba som och konsult. Jag har ju ganska lång erfarenhet av det offentliga samhället.

Arvodet till kommunstyrelsens ordförande i Höganäs följer arvodet för riksdagens ledamöter, just nu 61 000 kronor i månaden. Om Péter Kovács hade valt att hoppa av efter sina nu tretton år på denna post hade han kunnat kvittera ut sextio procent av sin lön, alltså 36 600 kronor i månaden under femton år framöver.

– Men så blir det alltså inte och jag är glad att du ringer så vi får slut på spekulationerna, säger Péter Kovács.

Lasse Olsson

Lasse Olsson

Fler nyheter om Kullabygden