Pärlor om tjuvar & tjuveri

Här presenterar jag två mycket bra böcker på temat tjuvar och tjuveri.

9789132154119

Boktjuven (från 2005) av Markus Zusak, är nog den mest kända av mina tjuvböcker. Det har även gjorts en filminspelning av den, fast jag tyckte inte alls att filmen kom upp till bokens nivå. Historien utspelar sig under andra världskriget i en liten stad i Tyskland. Huvudperson är flickan Liesel, det är henne vi följer, det är hon som är boktjuven. Men berättaren är Döden, som i prologen berättar lite om sig själv, sitt arbete och vad berättelsen ska handla om: en flicka, några ord, en dragspelare, några fantastiska tyskar, en judisk slagskämpe och en hel del om stölder.

Författaren är från Australien, men hans mor kom från Tyskland och hans far från Österrike. De berättade om Hitlertiden för honom. Staden som skildras var hans mors hemstad.

 

benioff-david-tjuvarnas-stad4

Så har vi Tjuvarnas stad (2009) av David Benioff. Också här utspelar sig berättelsen under andra världskriget, närmare bestämt under belägringen av Leningrad 1942. Under 900 dagar varade belägringen som innebar fruktansvärda lidanden för civilbefolkningen.

Lev, en 17-årig yngling, ertappas då han tillsammans med sina kamrater plundrar en tysk pilot hängande död i sin fallskärm. Han arresteras och i samma cell hamnar också Kolja, misstänkt som desertör. De riskerar att bli skjutna dagen därpå. Men överstens dotter ska gifta sig och de får ett märkligt och nästintill omöjligt uppdrag. De får behålla livet om de skaffar ett dussin ägg till bröllopstårtan! Detta är en förskräcklig, halsbrytande historia, men samtidigt är det ändå varmt och humoristiskt skrivet om vänskap och kärlek.

Författaren skriver också manus, bland annat till Games of Thrones, som jag är en stor fan av.

 

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie

Nästa presentation innehåller ytterligare två böcker om tjuvar och tjuveri.