Öppet café i Himmelsfärdskyrkan

Varje onsdagskväll träffas invandrare och svenskar i församlingshemmet i Höganäs kyrka. Miljön på asylboendena är ofta bullrig och otrivsam, så kyrkans initiativ att öppna ett café har snabbt blivit populärt.

Elsa-Kerstin

Populärt café för svenskar och asylsökande.

Det blir tillfälle att öva det svenska språket med de svenskar som kommer och deltar i gemenskapen. Litet då och då kommer Jonas Engström och leder musik- och sångstunder.

Den kväll nättidningen Fyrens reporter är på besök berättar Jonas Engström hur vi i Sverige brukar dansa kring en julgran och sjunga ”Så går vi runt om en julegran” och samtidigt både tvätta, hänga och stryka våra kläder, innan vi går till kyrkan på söndagen.

Något förvånade barn och vuxna deltar i denna mystiska tradition, men sjunger med och lär sig de främmande orden. Andra gånger sjunger istället de asylsökande något för svenskarna.

Jonas Engström berättar dans kring julgranen.

Jonas Engström förklarar hur svensk dans kring julgranen går till.

Det är diakon Ingela Rubin från Höganäs och diakonassistent Elsa-Kerstin Norberg från Väsby församling som sköter verksamheten på onsdagarna. Man hjälper de asylsökande med att fylla i olika papper, spelar spel med barnen, hjälper till med allehanda problem, samtalar och tröstar. Och inför påsken tog Ingela Rubin med sig de som ville gå in i kyrkan, där de kunde tända ett ljus och tänka på sina anhöriga långt borta.

Det allt överskuggande problemet är dock bristen på bostäder. För att kunna få lugn och ro att studera det nya språket och på det sättet komma in i arbetslivet, måste familjerna komma bort från trängseln och tristessen på asylboendena.

– Om vi bara kunde få fram fler bostäder skulle jag bli överlycklig, säger Elsa-Kerstin Norberg.

Ingela Rubin berättar att några har lyckats få hyra olika sommarstugor runt om i trakten, men nu till semestrarna får de förmodligen flytta ut, eftersom svenskarna vill ha tillbaka sina stugor.

– Vi gör vad vi kan och ringer massor av samtal varje dag för att hjälpa till, säger hon.

– Man önskar att kommunen kunde ordna åtminstone baracklägenheter någonstans. Kan man bygga sådana till studenterna i Lund borde man kunna ordna det även här, säger Elsa-Kerstin Norberg.

Caféet är öppet 18.30 till 20.30 alla onsdagar.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff