Öppet brev till så kallade Sverigevänner

Jag vill börja med tre hyfsat enkla frågor:
1. Ställer ni er bakom och vill ni följa FN:s barnkonvention?
2. Vill ni att alla barn i världen ska känna sig trygga? (Samma som fråga 1)
3. Tycker ni om barn alls?

Bakgrund till frågeställningen:

Den senaste tiden har det verkligen vällt ut hatkampanjer, protestlistor och skeva fakta om flyktingarna och ensamkommande flyktingbarn. Jag tänker inte slänga mig med fakta, bara lite mänsklig värme.

Hemma i mitt, ditt, ja allas Höganäs så har mycket av hatet (och smyghatandet) riktats mot byggandet av det nya tillfälliga asylboendet (för barn) i närområdet av Tornlyckeskolan. Jag bor själv nära och har tydligt märkt av hatet.
Människor är väldigt rädda.

Det nya boendet för 15 ensamkommande flyktingbarn ska byggas på Långaröd. Foto: Lasse Olsson

Det nya boendet för 15 ensamkommande flyktingbarn ska byggas på Långaröd. Foto: Lasse Olsson

Man döljer flyktingföraktet bakom rädslor för VÅRA barns säkerhet och att kriminaliteten kommer öka i området. Orsakerna till att inte bygga boendet är många och de biter. Hårt.

Människor som är rädda är väldigt lätta att övertyga. Alla vill känna sig trygga, det ligger i vår natur. Vi gör dessutom allt för att skydda VÅRA barn. Typ flyr genom en världsdel och så.

Jag förstår att människor är rädda. Vi har det bra här i Höganäs. Vår befolkning ökar, nya företag blomstrar och vi bygger ständigt ut vår fina stad. Nya människor som är traumatiserade och behöver hjälp passar liksom inte in i vår fina bild av Höganäs. Kanske är det därför ni inte vill bygga tak åt BARN som flytt från krig.

Jag vet inte säkert men jag tänker ofta att de som idag skickar ut namnlistor och ställer sig med hatiska skyltar i Trelleborg är samma personer som för något år sedan slängde sig med uttryck som “Jag är inte rasist men kommer man hit till MITT Sverige då ska man fan lära sig språket och våra lagar. Och fan ta dig om du rör min svenska Lucia!”

Varför vill ni nu inte hjälpa till med integrationen av dessa barn?
Idag vill ni plötsligt stänga gränserna och slänga ut allihop. Det är barn!?!
Märkte ni ens själva när ni gick ifrån att vara smygnationalister till fullblodsrasister som sprider falsk propaganda på ert älskade Facebook?

Det är barn.
Just det här tillfälliga asylboendet är till för barn, utan föräldrar.

För min egen del så känns det självklart att vi har ett kollektivt ansvar att hjälpa till. Framförallt när jag läser ordet barn. När jag sen läser att någon inte vill hjälpa barnen för att de är traumatiserade så griper det tag i mig på riktigt. Hur tänker ni där? De ska inte ha sitt boende nära vår trygga stadsbild för att de är traumatiserade och därmed farliga. Usch, usch och tvi för er!

För mig är det en självklarhet att det nya boendet måste byggas oavsett plats. Min familj ska i den utsträckning vi kan hjälpa till. Våra trygga barn mår bra av se resten av världen. Deras ögon behöver öppnas för andra människor och de måste i dagens samhälle lära sig att se utanför trygghetsbubblan Höganäs. Det går inte att stänga in dem längre.

Så slutligen till alla er som väljer att sparka på de som verkligen ligger ner. Sträck på er och hjälp till för fan! Det beslutades ju faktiskt i den där konventionen ( läs ditt svar på fråga 1) att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Är ni rädda för barnen så hjälp dem istället. Det här är barn utan några trygga, fina höganäsföräldrar som läser en saga för dem på kvällen. Det här är barn som inte har någon som kramar dem och säger att det kommer bli bra och att växtvärken går över. Snälla ge inte dessa barn arga blickar, ge dem vad alla barn förtjänar och har rätt till. Inga barn föds elaka.

Barnen är här och nu är de våra barn och det är vårt ansvar att forma dem till trygga vuxna.

Björn Persson