Öppet brev till Ingelsträde bygdeförening

Hur många bybor protesterar i bygdeföreningens namn?

Vi är boende mitt i byn och medlemmar i Ingelsträde bygdeförening sedan 15 år tillbaka. Vi har inte hört ett ljud om stormöte eller protester förrän vi läser om detta i HD. Att alla bybor skulle vara tagna på sängen och tycka att det känns otrevligt är alltså direkt felaktigt.

Vi kollar senaste byabladet och hemsidan. Har vi missat något? Nej. Här står inget om nåt stormöte, ingen protestskrivelse finns publicerad. Vi är alltså medlemmar i en förening som protesterar och kräver folkomröstning å våra vägnar i lönndom?

På bygdeföreningens hemsida kan vi läsa om föreningens uppgift:

“Vårt arbete är att värna om bygden och dess liv, både natur/kultur och samhörighet. Vi ordnar med olika aktiviteter under hela året. Detta bland annat för att både nya och ”gamla” bybor ska få tillfälle att träffas under trevliga och lättsamma former. Vi håller till i Storskolan.”

Denna uppgift brukar skötas exemplariskt, traditionsenligt och trevligt. Här står inget om att bygdeföreningen dessutom tar sig rätten att välja vem som får bo på orten. Kommunen har i många år hyrt ut en del av skolan till olika boende. Inget konstigt med det. Bybor har aldrig informerats i förväg eller gått omkring och tyckt att det känns otrevligt förut.

Nu ska här enligt uppgift bo åtta flyktingbarn med utbildad personal till stöd. Blir det lätt? Säkert inte. Men det blir heller inte svårare i Ingelsträde än någon annanstans. Här har bygdeföreningen och bybor ett ypperligt tillfälle att vara en resurs och undvika den påhittade “polarisering” som nämns.

Vi är cirka 200 som frivilligt valt att bo i Ingelsträde, vi vill gärna fortsätta tro att de allra flesta kommer att göra sitt bästa för att välkomna åtta nya barn som under en tid behöver dela vår trygga vrå.

Att uttrycka sin oro och att skaffa information är bra, att göra sig till tolk för alla andra i en förenings namn är ohederligt och dumt!

Cecilia och Eskil Alatalo

Läs även:
Pålstorp, Höganäs hamn, Ingelsträde…
Öppet brev till så kallade Sverigevänner
Kort steg mellan ord och mord
Tänk positivt