Oldsberg svarar Kovács

Bra att du kommenterar artiklarna om skolmaten i Höganäs, Péter Kovács. Men dina svar väcker en del frågor hos mig.

Du säger att inga barn eller äldre har ställt frågan om varifrån maten kommer. Vi pratar om en målgrupp som inte själva har förmåga att framföra önskemål, de ska inte ens behöva ställa frågan.

Du säger att om någon skulle fråga efter ursprungsland, så kommer kommunen ta fram rutiner för att kontrollera det. Det handlar om en tydlig inställning om vad man vill erbjuda våra barn och äldre. Och om man väljer närproducerat, gynnar man dessutom regionen och kommunens företagare.

Du hänvisar till lagen om offentlig upphandling. Men du vet lika väl som alla vi andra att man kan styra upphandlingen om man vet vad man vill ha.

Du säger att det handlar om pengar. Många namnkunniga kockar har bevisat motsatsen – till exempel Melker Andersson, Leif Mannerström och Jamie Oliver. Dessutom visar Jennie Andersson i Ängelholm att det går att köpa lokalproducerat utan att det kostar mer.

Slutligen säger du att om du fick bestämma helt själv skulle 100 procent av maten vara producerad i Kullabygden. Kul att höra! Men vem säger emot? Det skulle jag vilja veta. Det handlar bara om prioriteringar.

Höganäs kommun har gett fantastiska förutsättningar för väldigt många matentreprenörer och därför blir jag mycket förvånad över hanteringen av den här frågan.

Upp till bevis Péter Kovács!

Monica Oldsberg

Läs även:

M fokuserar på lokalproducerat

Svenskt kött borde vara självklart

Anonymt kött till skolbarn och äldre