Obekvämt granskande behövs

Fyren är inte den enda tidningen på nätet som granskar beslutsfattare och fördjupar nyhetsflödet. I takt med att kommunernas informationsavdelningar växer, samtidigt som lokala tidningsredaktioner läggs ner eller avskedar journalister på löpande band, har många nättidningar startats.

Large Blog Image

I Skåne finns till exempel Bjuvsnytt i Bjuv och Frilagt i Hässleholm. Båda görs av eldsjälar som drivs av annat än att tjäna pengar på sin journalistik. Och i Göteborg startade några grävande reportrar Spanaren i januari, en nyhetssajt med ambitionen att granska makthavare och ge allmänheten insyn i hur kommunen styrs. Precis som vi vill med Fyren.

I takt med att våra kommuner mer och mer sköts som företag med vinstkrav, förväntningar på snabba beslut och många informella kontakter vid sidan om de öppna, offentliga rummen, behövs fler och inte färre reportrar med tid och resurser att gräva djupare, vända på även de största och mest dolda stenarna och ställa obekväma, irriterande frågor.

Att de många kommunikatörerna dessutom använder sin dyrbara arbetstid för att så attraktivt som möjligt tala om hur fantastisk kommunens verksamhet är, gör bara de små, men fria, redaktionernas uppdrag ännu viktigare.

Härom veckan, när jag försökte skapa mig en bild av alla turer i ett komplicerat bygglovsärende, fick jag höra från förvaltningschefen att han uppfattade mina frågor som att jag bara var ute efter att visa att byggnadsnämnden hade misskött sig, alternativt ljugit både för mig och berörda grannar. Samtidigt som han bedyrade att han hade full förståelse för min vilja att reda ut vad som hänt – eller inte hänt – i ärendet.

Men att ta reda på vad en myndighet har gjort eller inte har gjort är ju inte samma sak som att fråga myndigheten och utgå från att svaret är hela sanningen. Speciellt inte när förklaringarna varken är klargörande eller stämmer överens med de dokument som finns att tillgå. När man dessutom börjar åsidosätta Tryckfrihetsförordningens lagar om offentliga handlingar, då måste vi ställa fler och hårdare frågor – oavsett vem eller vilka som känner sig inträngda i ett hörn.

Även om Fyren får många uppmuntrande tillrop, anser säkert vissa att vi skriver för lite om positiva saker och mest bara klagar på det ena och andra hela tiden. Och det stämmer så klart, Fyren startades och finns för att ställa de obekväma frågorna och försöka få fram de undangömda svaren.

Dessutom finns ju HK Magasinet, Hallå och Kullaliv som alla ger en glad, optimistisk och vacker bild av Kullabygden. Visst hade även Fyren kunnat skriva mer om roliga saker om vi hade haft obegränsat med resurser, men det vore helt meningslöst att börja konkurrera om att förmedla fler positiva bilder av Höganäs, när tre aktörer redan fyller sina tidningar med framstående entreprenörer, skapande konstnärer och sköna trädgårdar.

Sen är det förstås så att vackra trädgårdar och nystartade krogar säljer bättre än krångliga bygglovsärenden och kritik mot storslagna kulturhus. Fyren lever – precis som Spanaren, Frilagt och Bjuvsnytt – av ideellt arbete. Åtminstone än så länge. Naturligtvis välkomnar vi annonser och gör vad vi kan för att sprida våra artiklar på nätet och i sociala medier. Och även om vi har låga kostnader, så är ingenting helt gratis.

Därför vänder vi oss nu direkt till dig som läser och förhoppningsvis uppskattar Fyren, för att fråga om du vill vara med och stödja vårt obekväma granskande. Frilagt i Hässleholm ber sina läsare om femtio kronor i månaden och vi i Fyren öppnar helt enkelt vårt konto för frivilliga bidrag.

Även ett paradis har sina mörka fläckar som behöver dras fram i ljuset. Vi är övertygade om att Fyren behövs i Höganäs och att vår envishet är positiv för invånarna i Kullabygden. Tycker du också det?

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Om du vill bidra till Fyrens arbete tar vi tacksamt emot frivillig summa på vårt bankgiro 708-1367.