Nytt magasin vid Bräcke Mölla

IMG_1800

När takstolarna har satts på plats är det dags att resa ställning runt det blivande magasinet.

Den som var uppe tidigt med tuppen på lördagsmorgonen kunde följa resningen av takstolarna på det nya magasinet som byggs uppe vid Bräcke Mölla. På 1920-talet byggdes ett magasin vid möllan för att hantera säden som bönderna kom med och för att lagra det färdigmalda mjölet.

När Kullens Hembygdsförening beslutade sig för att åter uppföra ett magasin bredvid möllan så tog man kontakt med Henrik Ranby som gav värdefulla tips. Byggsättet skulle ske på gammeldags maner med rejäla dimensioner i stolpar och takstolar. Krapperup och Höganäs kommun godkände bygget och så var det bara att ta itu med finansieringen. Även om alla arbetar gratis skulle projektet ändå gå på ca 250.000 kronor. Arbetstimmarna lär nog hamna på närmare 1 000 timmar.
IMG_1794

Efter ställningsbygget är det dags att börja lägga taket, råspont och sedan takpapp. På bilden syns Bengt Olsson, byggledaren, på väg upp för stegen. Uppe på ställningen Thomas Göransson och på marken Peter Sandell.

Nu sker finansieringen genom att Länsstyrelsen i Skåne/Europeiska Jordbruksfonden bidrar med 175.000 och Sparbanksstiftelsen Gripen ger 75.000 till projektet. Höganäs kommun bidrar däremot inte alls. Peter Sandell har trummat ihop ett glatt gäng som denna tidiga morgon sliter med att få upp takstolar och sedan börja spika upp taket.

Bengt Olsson är byggledare och ser till att allt kommer på sina rätta platser och att det gammeldags byggnadssättet blir stabilt och bra.
I slutet av augusti är det beräknat att det mesta ska vara klart.
 
DJI00497 (Copy)Möllan är öppen
Söndag 17 och 24 juli samt på Hembygdens dag 7 augusti, kl. 11.00 – 17.00
Lördag 17 och 18 september när det är ”Lantliv på farfars tid” kl. 12.00 – 17.00
Chris Bergendorff

Chris Bergendorff