Nya kommunala tavlor

20160113_153317 (Copy)

Anneli Sjöborg vid Birgitta Nelson Clauss textiltavla

För första gången visas kommunens nyinköpta konst upp för allmänheten i en samlad utställning, men bara under några dagar.

– Vi köpte 34 verk nästan på en gång i december och nu har vi ju allt samlat och då passar vi på, säger Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef som på onsdagen räknade in en strid ström av intresserade i huvudbibliotekets hörsal.

Kommunen har köpt konst för 100 000 kronor hämtade ur G W Nymbergs fond. Det är konst som ska pryda offentliga lokaler och inrättningar, därför var det många från skolor och vårdhem som tittade på tavlor, lergods och textilier som exponeras och så är det fritt fram att paxa för det man vill ha att pryda sin arbetsplats. En del verk hamnar också på tjänstekontor.

20160113_155205 (Copy)

Detalj ur blandteknikmålning av Jennifer Rahfeldt

Det är politiker som valt ut konsten, politiker i kommunstyrelsens speciella utskott för fritid och kultur, tillsammans med chefen, dvs Anneli Sjöborg.

Hon är med som sakkunnig och gläds nu åt bredden, 29 verk köptes på senaste utställningen på Krapperup och sju verk hämtades från Höganäs Museum. Att det blev så många beror på att verken fick kosta högst tretusen kronor styck.

20160113_155254

Undervattensmotiv i olja av Christer Svanberg

De allra flesta konstverken har signerats av konstnärer från Kullabygden här finns minst femtio verksamma, bl a Ulf Eklund i Viken, Lena Cronström i Nyhamn, Yayoi K. Malm i Höganäs, Peter Göransson i Jonstorp och Martin Severinsson i Lerberget.

Öppet är det även under torsdagen och om intresset finns förmodligen också under fredagen mellan kl 12 och 18.

Text och Foto: Lasse Olsson

Allt kan inte betalas med Nymbergs fond