Ny sand på strand i Nyhamn

Stenstranden har förvandlats till en sandstrand.

Stenstranden har förvandlats till en sandstrand.

Stenstranden norr om hamnen i Nyhamnsläge har fått ett rejält tillskott av sand, som grävts upp ur vattnet runt piren och hamninloppet.

– Varje år måste vi flytta tillbaka sand som drivit ut från stranden och lagt sig runt inloppet till hamnen, säger Mats-Ola Wessman, ordförande i Byalaget, som äger hamnområdet i Nyhamnsläge, inklusive stranden norr om piren.

Tidigare år har Höganäs kommun tagit hand om en stor del av massorna och bland annat lagt ut det vid badplatsen i Fågelviken i Mölle. Men i år har i stort sett all sand spridits ut över den lilla badstranden i Nyhamn istället.

– Jag hoppas att kommunen kommer och hämtar en del, men det handlar inte om några farliga massor, utan helt vanlig sand, säger Mats-Ola Wessman.

Om man inte gräver upp och flyttar sand från havsbotten, byggs det upp en sandbarriär runt hamninloppet, vilket bland annat leder till dåligt och illaluktande vatten inne i hamnen.

– Cirkulationen blir mycket bättre och vattenkvaliteten höjs när vi gräver, säger Mats-Ola Wessman, som fått klartecken från länsstyrelsen för åtgärden.

Text & bild: Susanne Ravani