Norska hästkrafter

Norge frambringar väldigt många bra författare. Lars Mytting är en av dem. Han är journalist och förlagsredaktör och har skrivit fyra böcker, varav tre är översatta till svenska.

Jag har läst två av dem och skulle gärna vilja läsa också Vårofferet från 2010. Snälla, översätt den! Fast jag får väl läsa den på norska, hur svårt kan det vara?

161154_1432768290-png_150Hästkrafter kom ut 2006, 2007 i Sverige.

Detta är författarens debutbok. Erik Fryksen är huvudperson. Han bor i samhället Annor, en fiktiv plats i Gudbrandsdalen. Här driver han en bensinstation, en gammaldags från 1960-talet, med renoverade pumpar. Här säljs ingen korv, inga livsmedel, utan bara bränsle och biltillbehör. Han är en fullfjädrad bilmekaniker och känner alla traktens bilar och deras egenheter och krämpor. Nu ska riksvägen läggas om och Eriks mack kommer att hamna i bakvatten. Och om han flyttar macken kräver drivmedelsleverantören att han moderniserar, ”sätter människan i centrum”, alltså börjar sälja korv!

Det handlar en hel del om bilar, om hur bilar ser ut och speciella bilmärken, t ex Jaguarer (författaren är självlärd Jaguarmekaniker!). Och jag, som egentligen inte bryr mig om annat än att en bil ska fungera, blir helt fascinerad! Och djupt intresserad! Och entusiastisk!

simma-med-de-drunknade_150Simma med de drunknade kom ut 2014 i Norge, översattes 2015.

Edvard Hirifjell växer upp med sin farfar på en fjällgård i Gudbrandsdalen. När Edvard var tre år dog hans föräldrar under en resa i Frankrike. Edvard var med då, men var mystiskt försvunnen i fyra dagar. Farfadern har aldrig velat prata om olyckan. När Edvard är 23 år dör hans farfar och Edvard börjar söka efter vad som egentligen hände. Farfars bror, Einar, reste till Frankrike som ung för att bli möbelsnickare och kom aldrig igen. Han verkar ha något med det förtegna förflutna att göra.

 
Detta är en oerhört fängslande historia, som rör sig genom tre generationer och tre släkter. Dessutom lär man sig saker om trä som man inte visste! T ex varför Einar en gång spänt järnband runt vissa träd!
Jag känner att jag snart kommer att läsa om den!

Författaren har också skrivit en bok om ved – Ved: allt om huggning, stapling och torkning och vedeldningens själ (2012). Den har jag inte läst, men eftersom jag i nitton år bodde i ett hus som enbart värmdes upp med ved, och dessutom gillar vedhuggning, skulle jag nog tycka om den också!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie