Nobelpris till ägget

Goddag kära läsekrets. Jag bugar mig djupt för Er samtidigt som jag stormar in med min matspalt. Jag heter Håkan Lindgren och har skrivit i HD och NST i 17 år. Jag har varit engagerad i Sjöräddningen i Höganäs i närmare tio år. Jag har fuskat som kock, jobbat i äldreomsorgen och haft ostaffär, bland annat.

Nu är jag lärling. 53 år gammal har jag fått förmånen att gå en utbildning till kock. En dag i veckan på skolan, resten på en av Kullabygdens bästa krogar.

Här kommer jag att skriva om mat från min synvinkel. Men med fokus på vad bygden och närområdet har att erbjuda. Jag tänker besöka odlare och uppfödare och berätta om den fantastiska mat man kan hitta utanför de stora matkedjorna. Men även bra mat som finns på Ica, Citygross och Lidl.

Eftersom det är påsk tänker jag börja med att presentera ett livsmedel som, om det hade uppfunnits idag, nog hade renderat ett nobelpris.

Jag pratar om ägg. Jisses vilken liten näringsbomb det är.

Har du tänkt på att ett ägg innehåller allt som behövs för att göra en hel kyckling. Tillsätt en ynka spermie så är näbb, ögon, fjädrar, skelett och muskler på plats på endast 21 dagar.

Ett ägg är också en komplett måltid. Proteinet i vitan är fullvärdigt och gulan innehåller nyttigt fett. Vi använder ägg till mängder av rätter. Kakor, majonnäs och bearnaisesås. Kokt, pocherat och stekt.

Många av oss äter ett eller fler ägg dagligen. Ändå är det ett livsmedel som är ett av det mest prispressade som finns i handeln. Vad är vi beredda att betala för ett ägg? 1,40 kr? Två spänn eller mer?

De billigaste äggen produceras av hönor som sitter i små burar hela sitt liv. De dyraste av höns som går ute och kan röra sig fritt. Valet är givetvis ditt. Jag vågar dock påstå att det är skillnad i kvalitet. Ekologiska ägg, oavsett om du köper dem på Citygross, Ica eller i en gårdsbutik, är godare.

Här är en länk för dig som vill veta allt om ägg.
Eller varför inte bjuda på “Ägg Diablo” . Här är receptet:

Håkan Lindgren lindgren.hakans@gmail.com

Håkan Lindgren
lindgren.hakans@gmail.com