MP säger nej till orimliga nedskärningar

Jag är upprörd över lättvindigheten som verkar känneteckna hanteringen av besparingarna i skolan. De är – med något undantag – orimliga. Det är naturligtvis inte fel att se över kostnader, men om detta är vad vi ska spara på måste vi i Miljöpartiet säga nej.

Kulturhuset Eric Ruuth ska enligt förslaget spara 2,7 miljoner på två år. Foto: Chris Bergendorff

Det är lätt att riva ner, men mycket svårare att bygga upp. Och att säga att man hoppas på att besparingarna inte behövs räcker inte. Att bara börja prata om neddragningar kan göra att skadan redan är skedd.

Vad visar vi personalen på Eric Ruuth till exempel? Jo, att vi inte värderar deras arbete ett enda jota. Vi går och tittar på deras föreställning och applåderar, uttrycker vår beundran för deras Qualisresultat, men när det verkligen gäller så visar vi att vi inte alls värderar det de gör.

I utbildningsnämnden beställde vi en konsekvensbeskrivning. När den väl kommer spelar det ingen roll vad som står i den, nedskärningarna ska klubbas igenom oavsett.

Jag saknar också en helhetssyn och långsiktighet. Inte med ett ord nämns de ohemula driftskostnaderna för våra fastigheter. Vi har nyligen fått veta att kommunen eldar upp sju miljoner kronor årligen för kråkorna. Det fanns förslag på att åtgärda detta omgående men (M) föredrog att förhala genomförandet.

Kommunen talar mycket om varumärke, det vill säga gott rykte, och satsar mycket på sin marknadsföring och sin marknadsavdelning. Men ett subventionerat busskort till gymnasieelever och Internationella klubben gör antagligen mycket mer för att locka elever att välja Kullaskolan än mången annan marknadsföring kan åstadkomma. Vart tog det så kallade koncerntänkandet vägen här?

Slutligen är det cyniskt att tala om ”effektiviseringar”. Det är nyspråk för besparingar och nedskärningar, fullt i klass med “alternativ sanning” som synonym för lögn. Det minsta man kan begära är väl att saker omnämns som det de verkligen är.

Vi i Miljöpartiet kommer att yrka avslag och återkomma med finansieringen i vårt eget budgetförslag.

Barbro Stigsdotter
MP Höganäs
Ledamot i utbildningsnämnden