(M)issade datum – förlorar 285 000 kr

pengar2

Partierna riskerade missa stora belopp, men vill nu ändra reglerna till sin egen fördel.

Moderaterna i Höganäs slarvade och förlorar 285 000 kr i partistöd. Men istället för att ta konsekvenserna av slarvet vill partiet i efterhand ändra de regler man införde för två år sen. Och så vill man att de nya reglerna ska gälla retroaktivt.

Också Sverigedemokraterna missade reglerna och kom in med ansökan två månader för sent. Men med moderat stöd räddas partistödet också åt SD genom nya listiga regler som passar nu i efterhand.

Om du som privatperson eller företag slarvar med ansökan får du inga bidrag. Men när politikerna slarvar kan de själva ändra reglerna och så betals bidraget ut i alla fall. För Moderaterna gällde det 285 000 kronor. För Sverigedemokraterna 85 700 kronor.

Det handlar om att partierna genom en lagändring numera måste redovisa hur de har hanterat sina kommunala partistödspengar under fjoråret. Två partier kom in för sent med sina redovisningar.  Men nu vill man inte ta konsekvenserna av inte följa de regler de själva beslutat om så sent som i september 2014.  Senast den sista juni ska partierna ha redovisat hur de använt tidigare partistöd. Annars ska inte kommande års partistöd betalas ut.

Har redovisning och granskningsrapport enligt 2 kap. 11 § andra stycket kommunallagen inte lämnats in till kommunfullmäktige senast den 30 juni varje år, utbetalas inget stöd för nästkommande år. ”

Kommunens egna glasklara regler. Men företrädarna för Höganäs största parti tycker nu att det är alltför hårt att man ska förlora hela partistödet bara för att man slarvat lite.

Det har varit svårt för partierna att reda ut vad det egentligen är de ska redovisa. För att underlätta skickade kommunkansliet i april ut enkla anvisningar och en ny blankett och påminde om att det var dags. Ett par månader senare hade ändå bara ett parti skickat in och kommunsekreterare Niklas Åkerström skrev ännu en påminnelse och då kom de flesta rapporterna in på sista dagen.

Men Moderaterna missade och först den 11 juli fick partiet ihop sin redogörelse. Sverigedemokraterna väntade ända till slutet av augusti. Följden skulle enligt reglerna bli totalt uteblivet bidrag.

pengarSå nu finns ett förslag att ändra reglerna. Vid kommunstyrelsens möte tisdag den 15:e november tas frågan upp. Förslaget för mötet är att den som missar första månaden får en tolftedel i avdrag. Den som missar nästa månad får tre tolftedelar i avdrag. Därefter blir det inget bidrag alls.

De nya reglerna skulle innebära att båda partierna alltså ändå får ut nästan hela sitt kommunala partistöd nästa år. Moderaterna får då istället 261 000 kronor och Sverigedemokraterna dryga 71 000 kronor.

Frågan är om övriga partier nu ska hävda att reglerna ska följas som de är skrivna eller man vill hjälpa sina kolleger bland moderater och sverigedemokrater att klara sin verksamhet. Det slutliga beslutet tas i kommunfullmäktige så småningom.

FAKTA:

Så här mycket kommunalt partistöd fick partierna under 2015: Vänsterpartiet 45 800, Liberalerna 72 400, Miljöpartiet 72 400, Centern 59 100, Kristdemokraterna 45 800, Socialdemokraterna 138 000, Moderaterna 285 000, Sverigedemokraterna 85 700.

Partistödet har inom alla partier använts för t ex kansli, mötesverksamhet, resor, annonser, trycksaker och utbildning.

Lasse Olsson

Lasse Olsson