Minneskonsert i Mölle

Den 17 januari ordnar Mölle By- och kulturförening en musikkväll till minne av Möllebon och violinisten Meme Åkesson, som hastigt avled 2009. Meme Åkesson blev först i Sverige när hon år 2003, vid 32 års ålder, spelade in Bachs samtliga verk för soloviolin.

Meme Åkesson på Kullaberg. Foto: Anders Kjellner

Meme Åkesson växte upp i en miljö präglad av både musik och annan kultur. Kanske var det som en följd av det, som hon även uttryckte sig i sång, dikt och måleri. Kammarmusiken ägnade hon ett stort engagemang och spelade i flera konstellationer, bland annat i den egna pianokvintetten Strepitoso.

Hennes intresse för musikfrågor rörde sig nästan undantagslöst inom musikestetikens och filosofins vida område. De violintekniska frågorna som lyssnare och kollegor så gärna drog fram, besvarades däremot korthugget men vänligt.

Under kvällen kommer publiken bland annat få höra ett par av Meme Åkessons inspelade liveframträdanden, bland annat Vaughan Williams The lark ascending, från 2005 med Capella Lundensis.

Vaughan Williams verk, inspirerat av George Merridiths diktverk med samma namn, är tonsatt för violin och orkester och beskrivs som en syntes av klassisk musik och tidig brittisk folkmusik. ”An English landscape transcribed into musical terms”, enligt Williams själv.

Minneskonserten är i Mölle Stationshus, tisdagen den 17 januari klockan 18.00. Fri entré.

Tomas Svensson

Läs mer om Meme Åkesson här:

Kullabygdsviolinisten som blev historisk