Migrationsverket ställer krav i Brunnby

– Jag hoppas att Reza Deheshjoo har tagit till sig kritiken från de boende. Men om ingenting förändras och vi inte får det vi betalar för, kan vi naturligtvis inte fortsätta betala.

Nu ställer Migrationsverket krav på ledningen för asylboendet i Brunnby.

Nu ställer Migrationsverket krav på ledningen för asylboendet i Brunnby.

Håkan Klein, distriktschef för Migrationsverket i Helsingborg, säger att han tar allvarligt på konflikten mellan ledningen och de asylsökande på boendet i Brunnby. I veckan har man haft ett nytt möte, där ledningen bland annat lovade att maten ska förbättras. En ny platschef, som ska vara på boendet dagtid måndag till fredag har anställts, och man har sagt att man ska ställa i ordning ett lekrum för barnen.

– Vi har varit i Brunnby och bland annat kontrollerat maten, säger Håkan Klein. Den var varken tillräckligt näringsrik eller varierad och man måste även omedelbart börja servera speciell mat till barnen.

Både volontärer och boende har under en längre tid klagat på maten och anmälningar har även gjorts till miljöförvaltningen i Höganäs, vilket Fyren skrivit om i flera artiklar.

Socialförvaltningen har startat en utredning efter larm om undernärda barn och socialnämndens ordförande Peter Schölander, M, kallade situationen för ”rena vilda västern.”

– Nu har vi mer tid att åka ut och kontrollera våra boenden, säger Håkan Klein. Jag har även haft kontakt med volontärerna i Brunnby och hoppas och tror att situationen är på väg att förbättras.

Håkan Klein menar att en del av konflikterna som finns på många boenden, beror på den tristess som de flesta asylsökanden upplever, de långa väntetiderna och trångboddheten.

– Tyvärr dyker det upp problem och konflikter och vi gör vad vi kan för att försöka lösa dem. Men i förlängningen kan vi ju inte ha kvar boenden om leverantören inte uppfyller de krav vi ställer och betalar för.

I Brunnby har även motstridiga besked om att en familj skulle tvingas flytta till ett annat boende i Skåne, orsakat oro och turbulens. Nu slår Håkan Klein fast att det aldrig varit aktuellt att flytta barnfamiljen från Brunnby och att man enbart kan flytta någon av två skäl – antingen för att man vill det själv eller för att man misskött sig.

– Den här familjen kommer inte att behöva flytta och jag förstår inte hur ryktet har uppstått, säger han.

Ett annat vanligt problem som finns på många boenden – även i Brunnby – handlar om brandlarm som ofta utlöses, vilket leder till kostsamma utryckningar.

– Till stor del beror det på att man röker på rummen, trots förbud mot rökning inomhus, säger Håkan Klein. I Skåne har vi nu en person som åker runt till samtliga boenden, för att prata om det här problemet och informera om konsekvenserna av utlösta brandlarm.

– Det kostar oss 5 000 kronor varje gång, pengar som vi skulle kunna använda betydligt bättre.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Ägaren spenderar medan barnen magrar

Undernärda flyktingbarn i Brunnby

Frivilliga slår larm om missförhållanden