Mer gott än nyttigt

Det är roligt att laga mat. Till och med en väl komponerad sallad är en fröjd. Men det finns en disciplin inom kokkonsten där man verkligen kan ta ut svängarna och få utlopp för fantasin. Jag pratar om bakning.

Från det att människan började utvinna mjöl ur vildgräs, till att vi förädlat detta till det som nu är våra sädesslag, har fantasin fått spela. Föreställ er glädjen hos den kvinna eller man som fick sin smet till platta brödkakor ”förorenad” med jästsvamp. Plötsligt öppnade sig en ny värld.

Jag känner en liknande kick nu. Min lärare på kockskolan är en rutinerad bagare och bara se hur han hanterar en deg är ett nöje. Mina bakvanor har tidigare sträckt sig till matbröd, kladdkaka och någon enstaka sockerkaka.

Man behöver ha lite smått och gott hemma om man ska få till goda bakverk. Spritspåsar och bakplåtspapper kan man snåla på, men inte på grädden, smöret och äggen.

Man behöver ha lite smått och gott hemma om man ska få till goda bakverk. Spritspåsar och bakplåtspapper kan man snåla på, men inte på grädden, smöret och äggen.

Men med lite kunskap och en smula erfarenhet från kockarna där jag går lärling, vågar jag med ta ut svängarna. I dag köpte jag min första gasbrännare och nu har sonen och jag svängt ihop några Crème Bruléer.

Tidigare körde jag en sats Wienerbröd med nyponmarmelad som är tillverkad i Bosnien. Ljuvlig smak av naturlig frukt. Den finns på de stora varuhusen i trakten.

Frasigt och gott.

Frasigt och gott.

Är du minsta osäker på hur du ska genomföra ett bakprojekt – använd YouTube. En favorit är konditorn Camilla Eriksson som lägger upp filmer på allt från hur man ska spritsa grädde till hur du får till en Schwarzwaldtårta i ett nafs.

Hon bloggar även som enkonditorsbekännelser.se.

Men stanna inte där. Sök på marsipan och du hittar hur du gör allt från vackra rosor till hur du lägger locket på din första prinsesstårta.

En absolut favorit är tjejen som gör en tårta i två etage med tema Kanin från Nalle Puh. Komplett med vattenfall, morotsland och en liten bro över ån.

Man kan verkligen hitta de där små tipsen och trixen som trollar bort de värsta nybörjarmisstagen.

Är du helt grön och vill börja enkelt?

Köp färdig smördeg. Skär den i typ sex rutor. Lägg en klick av något gott i mitten av varje ruta. Vaniljkräm, drottningsylt eller vad som är din personliga favorit.
Vik in alla fyra hörnen så att de möts på mitten och baka av i 200 grader i en kvart. Kolla så de fått fin färg innan du tar ut dem. Låt svalna och njut av de frasiga läckerbitarna.

Håkan Lindgren lindgren.hakans@gmail.com

Håkan Lindgren
lindgren.hakans@gmail.com