Medelklassliv i favoritserie

Posy Simmonds (egentligen Rosemary Elisabeth Simmonds) är en engelsk barnboksförfattare och illustratör. Hon har också skrivit och illustrerat två fantastiska grafiska romaner som jag med nöje läser om då och då.

I en grafisk roman spelar bilden minst lika stor roll som texten. Jag har alltid haft lika stort nöje av serieböcker som annan skönlitteratur.

index 2

Gemma Bovery (2000) är löst baserad på den franska klassikern Madame Bovary av Gustave Flaubert.

Historien berättas av den franske bagaren Raymond Joubert. Han är den tyste åskådaren till det dramatiska händelseförloppet. Han ser hur Gemma och Charlie Bovery från London flyttar in i den pittoreska normandiska stugan, hur Gemma med liv och lust njuter av den franska kulturen och inreder stugan med tidstypiska passande möbler och antikviteter. Hur hon drömmer om att odla sina egna grönsaker och att teckna och måla. Men både Raymond och hans fru Martine tänker det samma – de kommer inte att stanna länge, två dåliga vintrar och sen är de borta…

Och Gemma tröttnar verkligen snart på det pittoreska. Huset är gammalt, där finns möss, mal, trämask, fukt, dåliga avlopp. Men hon kan inte klaga, det är hon som drivit igenom flytten till Frankrike. Charlie ägnar sig åt sitt arbete som möbelrenoverare och säger ingenting. Men Gemma lever upp igen då hon träffar den unge Hervé de Bressigny, vars familj äger slottet La Boissière nära byn. Raymond noterar likheterna med den franska klassikern mer och mer. Han börjar frukta för Gemmas liv och beslutar sig för att gripa in…

Teckningarna som åtföljer texten är verkligen enastående och tillför berättelsen så mycket!

51+lFJ4cx-L

Tamara Drewe (2005-06) är också den löst baserad på en klassiker, den engelska romanen Fjärran från vimlets yra av Thomas Hardy. Tamara Drewe fick Urhundenplaketten 2012 för bästa till svenska översatta serieroman. Den publicerades först i den engelska tidningen The Guardian i över 100 avsnitt.

Beth och Nicholas Hardiman driver ett gästhem för författare på den engelska landsbygden. De hyr ett rum i den renoverade bondgården Stonefield. Dvs det är Beth som driver det hela. Hennes man Nicholas är en känd och framgångsrik författare till en deckarserie och ägnar sig mest åt sitt författande.

Beth lagar mat, bakar, sköter tvätt, odlar, har höns och getter samt renskriver sin mans manus. Nicholas solar sig i glansen av sin berömdhet, far gärna till London för att träffa förläggare och kändisar, helst utan sin fru.

Posy Simmonds

Posy Simmonds

Posy Simmonds är mästare i att skildra medelklassen. Det finns en helt underbar bild där Nicholas sitter och jäser vid middagsbordet, de kvinnliga gästförfattarna strålar mot honom, alla lätt böjda mot hans håll. Beth står med en handduk i handen och bakom henne tornar disken upp sig.

Till granngården Winnards flyttar en ung kvinna in. Det är journalisten Tamara som återvänt till huset hon växt upp i. Då var hon en ganska alldaglig flicka. Hon har nu blivit en skönhet, mycket tack vare en plastikoperation av sin näsa. Det har hon också skrivit om i sin återkommande veckotidningsspalt ”Långt från allt”. Nu åstadkommer hon oro i trakten. Alla män attraheras av henne och förvecklingarna börjar.

Båda dessa grafiska romaner har blivit filmade. Jag har inte sett någon av dem, men förstår inte hur de kan fungera utan de träffande och lysande illustrationerna!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie