Många frågor om flyktingboende i Viken

– Jag tycker kommunen borde ha en handlingsplan med tips och råd för oss invånare i den här ovana situationen med att ta emot ensamkommande flyktingpojkar.

Hemgården i Viken var fullsatt på onsdagskvällen, när kommunen informerade om flyktingboendet.

Hemgården i Viken var fullsatt på onsdagskvällen, när kommunen informerade om flyktingboendet.

Stina Wulff, en av de drygt 150 intresserade bybor som kom på informationsmötet om det planerade flyktingboendet i Viken på onsdagskvällen, efterlyste konkreta verktyg för att hjälpa invånare komma över sin rädsla och oro.

Kommunen, med socialnämndens moderate ordförande Peter Schölander i spetsen, hade samlat nära tio representanter för olika verksamheter, för att tala om hur mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar ser ut i Höganäs.

Vikenborna fick en grundlig inblick i hur tillvaron på de existerande boendena ser ut, hur Kullagymnasiet arbetar och på vilket sätt privatpersoner kan hjälpa till.

– De här ungdomarna kommer hit, vare sig vi vill det eller inte och oavsett vem som styr i kommunen, sade Peter Schölander. Och vi kan se på det som händer på två sätt – dels rent humanitärt, dels pragmatiskt och lösningsinriktat. Vi har den här situationen och i kommunen måste vi lösa den så bra vi kan.

Han annonserade även att det kommer att bli fler informationsmöten om nya boenden på andra platser framöver.

– Vi vill hellre ha många små boenden, än några få stora. Och just nu tittar vi på alla möjligheter i alla delar av kommunen.

Vikenboendet, som ska öppna i mars nästa år och ligga vid bensinmacken mitt i byn, byggs för 16 ungdomar i 16-17-årsåldern. Men ingen kan garantera att de inte blir fler.

– Det beror på hur snabbt vi lyckas få fram nya boenden, sade Peter Schölander. Nu kommer det åtta ensamkommande unga till kommunen varje vecka och vi gör vad vi kan. Vi bygger 16 sovrum och meningen är att det inte ska bli fler än 16 ungdomar som ska bo där. Men jag kan inte lova att det faktiskt blir så.

Många bybor ställde frågor under det två timmar långa mötet.

– Hur ska skolans resurser räcka, när det redan är ont om lärare?

– Kommer ungdomarna att vilja ta hit sina familjer i framtiden och är alla som ska bo här identifierade?

– Hur ser polisen på de incidenter som inträffar på de boenden som redan finns i Höganäs?

Peter Schölander gjorde klart att han inte kan garantera säkerheten för någon i kommunen, men att det hittills inte har inträffat någon incident som drabbat personer utanför boendet.

– Oftast handlar det om bråk som polisen inte ens anser att de behöver åka ut på.

En av dem som ställde flera frågor var Stina Wulff. Hon undrade bland annat om kommunen gjort en riskanalys.

– Jag har själv en tonårig dotter och vet att många känner en stor oro och rädsla. Om man vill få med alla i båten, måste man även våga prata om problemen och ta dem på allvar.

Efter mötet är hon nöjd med kommunens insats, men säger samtidigt att det finns mer oro i byn, än som kom fram under kvällen på Hemgården.

– Det var ett konstruktivt möte, men vi är alla ovana vid den här situationen och oerfarna av att ta emot människor från en annan kultur. Det behövs riktlinjer, tips och råd för att det ska bli så bra som möjligt – och det känns inte som om kommunen riktigt har tänkt så långt.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

 

Läs även:
“Nu måste alla hjälpas åt”
Föräldraprotest mot flyktingboende
Rädsla för flyktingbarn