M fokuserar på lokalproducerat

– Fick jag bestämma helt själv skulle vi köpa 100 procent av all mat i Kullabygden, det är nog bara kaffe vi inte producerar i vår kommun.

Péter Kovács tycker att skol- och äldrematen i Höganäs håller hög kvalitet.

Péter Kovács tycker att skol- och äldrematen i Höganäs håller hög kvalitet. Foto: Lasse Olsson

Péter Kovács, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs, säger att Moderaterna gett tydliga direktiv om att den nya livsmedelsupphandlingen ska fokusera på närodlat. Men eftersom varken skolbarn eller äldre som serveras kommunal mat har frågat varifrån köttet kommer, så har man inga rutiner för att kontrollera det.

Tidigare i vinter granskade Fyren den offentliga maten och kunde avslöja att kommunen inte visste varifrån köttet som serveras kommer och inte kan garantera att något är från svenska djur.

I Klippan köper man all kyckling från en lokal uppfödare i Munka-Ljungby. Bild: WWF

I Klippan köper man all kyckling från en lokal uppfödare i Munka-Ljungby. Bild: WWF

Reaktionerna från läsarna har varit många och bland annat sade Monika Oldsberg, känd matprofil i Kullabygden och styrelseledamot i den nybildade föreningen Food Evolution:

– Det är en katastrof att vi inte väljer bra mat för alla dem som inte kan välja själv. Höganäs profilerar sig gärna som en matbygd och det måste man leva upp till, framför allt när det handlar om mat till barn och äldre.

Péter Kovács hänvisar till Lagen om offentlig upphandling och säger att det inte går att ställa krav på att något ska komma från ett visst land eller en viss leverantör.

– Skulle någon fråga efter ursprungsland kan vi ta reda på det, även om vi idag inte har några rutiner för att göra det, säger han.

Men både Anita Broddesson i Klippan och Jennie Andersson i Ängelholm har visat att man – genom att veta exakt vilka livsmedel man vill upphandla och sedan skriva tydliga, detaljerade kriterier för att ringa in det man vill ha – mycket väl kan styra vilken mat man serverar i kommunen.

– Jag jobbade som kostchef i Klippan i 25 år och har aldrig fått en upphandling överklagad, säger Anita Broddesson, som slutade vid årsskiftet, efter att ha gjort sin femte livsmedelsupphandling.

Förra året valdes Jennie Andersson till Hallå-inspiratör i Ängelholm.

Förra året valdes Jennie Andersson till Hallå-inspiratör i Ängelholm.

När Jennie Andersson började som måltidschef i Ängelholm, serverade kommunen i princip inget svenskt kött alls. Idag är det tvärtom, bara en bråkdel av köttet är importerat och det utan att kostnaden per måltid har ökat.

Miljöpartiet har ställt en interpellation om skolmaten till Péter Kovács, som ska besvaras på nästa fullmäktigemöte. I den fokuserar man framför allt på andelen ekologisk mat och undrar vad kommunen ska göra för att leva upp till miljöprogrammets mål om 25 procent ekomat 2025, när det idag bara är 7 procent.

– Det viktiga är inte var till exempel köttet kommer ifrån, utan att det är ekologiskt, säger Barbro Stigsdotter, språkrör för MP. Höganäs ligger i botten av listan över hur stor andel av kommunens mat som är ekologisk och nu krävs det att man tar miljöprogrammet på allvar.

I vår ska Höganäs kommun starta en ny livsmedelsupphandling, som ska vara klar i oktober. Kommer den styrande alliansen initiera en ändrad policy när det gäller kraven i upphandlingen den här gången?

– Ärligt talat tycker jag det är konstigt att sådana krav inte varit med tidigare och självklart ska vi ha med det i fortsättningen, säger Péter Kovács.

– Men det är invånarna som är våra uppdragsgivare och som betalar. Det här handlar inte om politik, utan om att göra på det sätt som de flesta invånare vill ha det.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Svenskt kött borde vara självklart

Anonymt kött till skolbarn och äldre