Lyssna och prata med oss!

Det är med stora och många känslor vi läser artikeln om delade turer i Fyren. Men den starkaste känslan stannar kvar länge. Besvikelse. Besvikelse över att ingen tycks vilja prata med oss som jobbar i yrket.

IMG_5070

Vi är övertygade om att man skulle få bukt med de stora problemen inom äldrevården på ett relativt enkelt sätt. Vårt svar är sex timmars arbetsdag med full heltidslön.

Det är redan bevisat att det funkar i andra delar av landet. Vi som jobbar skulle få mer ork och hinna andas lite. Yrket skulle bli attraktivt då lön är viktigt. Och om man har fler huvuden behöver man inte ha delade turer.

Vi är många som jobbat länge inom yrket och som börjar bli luttrade och trötta på alla förändringar, tidsmätningar och delade turer, som chefer och politiker inför. Frågan är – varför får vi inte vara med och diskutera problemen och lösningarna? Vi vet hur jobbet fungerar och hur det skulle kunna bli bättre.

Vet ni vad som sårar oss mest? Det är att ni säger att ni värdesätter vårt arbete högt, ni klappar oss på axeln och beundrar det vi gör, talar om för oss hur otroligt viktigt vårt arbete är och vi verkligen behövs.

Samtidigt fattar ni i kommunen beslut om:

  • Låg generell grundbemanning inom äldrevården.
  • Schablontider som stramas upp så vi stressar ännu mer.
  • Att inte utnyttja de beviljade pengarna från staten, för att underlätta för oss inom äldrevården. Att låta de pengarna brinna inne är en skandal och ett hån mot oss som jobbar och sliter.
  • Låga löner med dåligt OB-tillägg.
  • Införa delade turer.

Driver ni med oss? Förstår ni inte hur sårade och utnyttjade vi känner oss? Dagligen får vi höra att det är brist på personal, det finns inte tillräckligt med undersköterskor. Folk är helt enkelt inte intresserade av att utbilda sig. Och tro oss – vi märker det dagligen i vårt arbete.

Snälla – för en gångs skull – lyssna på oss som jobbar inom yrket. Annars får ni helt enkelt börja plocka in folk från gatan istället. För nu är det bråttom att förändra situationen och göra vårt yrke attraktivt.

Att allt fler gamla sitter som fångar i sina hus och det inte finns platser nog på vårdhemmen, det upplever vi varje dag. Vi märker att den tid som vårdtagaren är beviljad, inte är den tid som vi får för att utföra vårt arbete. Trycket ökar på hemvården då allt fler gamla bor hemma och vi kör alldeles för mycket bil – det kostar pengar.

Nu får vi veta att vi ska mäta hur lång tid olika arbetsmoment tar, för att politikerna och de högre cheferna ska förstå hur verksamheten fungerar idag. Tro oss, vi bara skakar på huvudet – det var inte alls länge sedan vi gjorde det! Och vi har gjort det i flera omgångar dessutom!

Ärligt talat – det mesta som ni tjänstemän och högre chefer kommer fram till är inte nytt för oss. Men ändå blir aldrig vi tillfrågade. Varför är det bara ni tjänstemän, som tillsammans med Peter Schölander ska bestämma hur äldrevården ska skötas i framtiden? När ska ni börja prata även med oss?

Det händer väldigt ofta att vi är en person för lite och då tvingas vi trycka in den personens schema i vårt eget och stressa ännu mer – för vi måste ändå gå till alla och göra jobbet som de är beviljade. Det är synd om oss, men det är faktiskt ännu mer synd om de gamla!

Det sparas in en dagslön, vi protesterar inom lokalens väggar, skriver avvikelser och stressar ännu mer den dagen, förhoppningsvis hinner vi äta vår lunch. Är det konstigt att vi har hög sjukfrånvaro? Och att folk är sjukskriva långa perioder? Det ni ser är att vi klarade det, men ingen frågar oss hur vi faktiskt mår och har det.

Varför inte sätta sig ner med oss som jobbar inom yrket, lyssna på vår röst och vädjan om framtidens vård? Låt oss diskutera det här tillsammans.

Vi tror fullt och fast att vår idé om sex timmars arbetsdag skulle sätta Höganäs på kartan som en bra kommun att bli äldre i. En bra kommun som lyssnar på sina anställda. En bra kommun att jobba i. En kommun att vara stolt över, en attraktiv kommun.

Besvikna undersköterskor och vårdbiträden i Höganäs kommun

Läs även:

Istället blev det fler delade turer