Löneökning till sig själv

Det är inte särskilt vanligt att ett gäng människor, som per definition är anställda, ger sig själva löneförhöjning. Man får för sig att man borde tjäna lite mer och bestämmer hur mycket man vill höja sin lön och så gör man det. Helt enkelt.

Tänk om anställda gjorde så i andra ”företag”, då skulle snart kaoset vara fullständigt. Nu hör det också till saken att de är utvalda, man kallar det för att de fått ett viktigt förtroendeuppdrag av dem som egentligen är arbetsgivaren. Alla vi som bor i Höganäs kommun, alltså.

Man kan undra vad det är som styrt beslutet och hur de kom fram till just denna höjning. Men man får väl vara glad att de inte höjde ännu mer, när de ändå var igång. En kostnadsökning för kommunen på närmare 1,5 miljoner varje år blev det i alla fall.

Jag vet inte om detta är OK och jag vet inte riktigt varför man kom på det. Men man kommer på så mycket. En gång skulle kommunalrådet gräva sig ner i en gruvgång för att det var kul och det äventyret kom att kosta 400 000 kronor. I andra sammanhang låtsas man vara tatuerade hjältar. En del skulle kalla det för lekstuga.

Apropå löner så anställer man gärna tjänstemän, som får sitt första uppdrag i Höganäs. Bussigt. Men de får därför inte heller så hög lön. Sedan har de ingen erfarenhet att referera till och då tycker plötsligt politikerna att de själva kan mer och börjar därför bestämma även i sakfrågor som egentligen borde vara tjänstemännens ansvar. Vilket i sin tur leder till att de med erfarenhet också körs över och hellre flyttar någon annanstans. Det är inte kul.

Det är klart att man blir orolig och det är kanske därför ett par människor med stor kunskap och lång erfarenhet inom kommunal verksamhet skriver till Länsstyrelsen för att ge uttryck för sin oro. Det gör man ju inte i första taget.

euronäs

Förresten kanske man betalar de förtroendevalda med Höganäs egen valuta. För de sedlarna trycker man ju själva upp. Det är mycket man inte vet. Himla tur.

Kjell Cronert